17e FLANDER YOUTH REGATTA - de finale

Na de gedwongen rustdag en zeilersparty werd er weer volop gevaren op dinsdag en woensdag. Prachtig zeilweer en de organisatie plande dus een maximaal aantal manches.
Vier manches bij wisselende condities op dinsdag en één manche bij weerom een winderige dag op woensdag.

Op de baan van de 420 ging de strijd tussen de Britse armada, de Franse toppers, de lichtgewicht Australiërs gewoon verder. Net als bij de olympische toewijzing ging de titel naar het dominante Britse team van Matt Burge en Chris Evans (GBR 52063) die een Frans team versloegen in de voorbereiding op het EK 420 dat binnenkort in Brest (Frankrijk) doorgaat. De Belgen kwamen niet in het stuk voor hoewel sommigen af en toe toch een behoorlijk reeks konden varen. Hans en Bert De Bie werden 20° en eerste Belgen. Henriette Peeters en Sara Van Laer werden 21° maar waren wellicht beter geëindigd bij lichter weer.

In de Splash klasse beloofde het een erg open strijd te worden. De Nederlander Igoor Van Zalinge leidde na dag twee voor een reeks sterke Belgen die het Open Belgisch Kampioenschap van volgend weekend te Nieuwpoort voorbereiden.

Er werd vooral uitgekeken naar de prestaties van Laura Maes, Wim Moulaert, Xavier Seynaeve en Cedric Ameloot. De strijd bleef open tot de laatste winderige reeks op woensdag. Alle favorieten startten aan het startschip waarna de vloot zich langs de kust een weg tegen de sterke stroming vocht. Aan het bovenwindse merkteken had Cedric Ameloot al een ruime voorsprong en leek Laura Maes al uitgeschakeld. Bij veel wind waren de fysiek sterke zeilers (Cedric, Xavier, Tuke Blair en Igoor Van Zalinge) duidelijk in het voordeel tegenover de lichtgewichten.

Uiteindelijk werd het nog punten tellen en eindigden Cedric Ameloot en Igoor Van Zalinge met hetzelfde puntenaantal maar de laatste reeks gaf de doorslag! Laura Maes werd derde voor de Tuke Blair uit Nieuw-Zeeland en Wim Moulaert.
Benieuwd wat het Open Belgisch Kampioenschap zal brengen! De zeilers zijn er in ieder geval klaar voor en daarna trekt de top naar het WK in Polen.

Bij de optimisten bleef de verrassende Maleisische dominantie hoewel ze toch te kloppen bleken op de laatste zeildag. Die was er één voor de Belgen die duidelijk van wind en zeegang houden : Mathieu Willemart scoorde zijn tweede overwinning. Sam Van Dormael werd knap zesde voor Bob Fontaine, Matthieu Willemart en Gilles Cleeren. Vier optimisten in de top 10.
Mathilde Van Laer eindigde als derde meisje op de elfde plaats.

In de Cadet klasse vocht het team van Morgan Good en Manu Lodewijckx (BEL8359) tegen een sterke Engelse vloot en kaapten ze uiteindelijk een knappe tweede plaats weg ondanks twee kapseizen op de laatste dag! Het team is klaar voor het WK dat binnenkort in Noord-Spanje gevaren wordt - ook op een plaats met erg veel stroming.De andere Belgische top tien plaatsen waren voor Quinten Lauwers/Sam Vynckier (7°) en Camiel Van Noten/Jules Greeve (9°).

In de Laserklasse bleef Wannes Van Laer zijn groot talent demonstreren met liefst 11 overwinningen op twaalf reeksen! De goed gestarte Yannick Lefebvre zakte weg in het klassement maar het was dan ook erg zwaar zeilweer voor de neofiet uit de klasse. Maxim Parein eindigde derde en kijkt nu al uit naar het OBK Laser volgend weekend in Duinbergen.

De Europe klasse kende dezelfde dominantie met Yannick Laumans die een de laatste twee reeksen wel moest laten aan Vincent Desmet. Eva Strauss eindigde als eerst meisje op een derde plaats.

De Nieuwpoortweek 2005 was weerom een topevenement, goede wedstrijdleiding, leuke social events en vooral : met erg goede zeilers!

Meer info en uitslagen op www.nieuwpoortweek.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: