Halftonners doen er een schepje bovenop: al 33 inschrijvingen voor de 2de Half Ton Classics Cup

  • Author: entityone
    Date: do, 07/07/2005 - 16:44

Halftonners doen er een schepje bovenop: al 33 inschrijvingen uit 5 landen. De 2de Half Ton Classics Cup (de tweejaarlijkse internationale zeilregatta voor oude IORhalftonners)
wordt dit jaar georganiseerd in Dinard (FRA) van zondag 28 augustus t.e.m. zaterdag 3 september. De postbode buste al 33 inschrijvingen bij de plaatselijke Yacht Club van Dinard, die instaat voor de organisatie.

De verwachtingen zijn hoog gespannen, zowel bij de deelnemers als bij de organisatoren, vooral nu de Half Ton Classics Cup terugkeert naar haar historische geboortegrond (hoewel: de eerste Half Ton Cup werd in 1966 gezeild in La Rochelle).

De organisatoren zijn alvast erg tevreden met de grote Franse interesse in het evenement. Ze zijn druk in de weer om het succes van de vorige editie te evenaren, zoniet beter te doen. De YCD maakte ook de eerste sponsors bekend: het Thalassocentrum van Dinard en de Groupe Norac, actief in de voedingsindustrie.
De voorzitter van de YCD Gérard Fougeray en zijn organisatieteam zijn er gerust in dat in de volgende weken nog meer bedrijven het unieke
potentieel van het evenement zullen ontdekken.

De 18-boten sterke Franse vloot is een teken dat de oude IOR-schepen alsook de halfton-spirit nog steeds erg levend zijn in Frankrijk. In de voorbije Spi Ouest liet het aanwezige dozijn halftonners - compleet bulbkielen, carbon masten en dito zeilen- alvast zien dat ze ver van uitgeteld zijn.

Het lijkt er sterk op dat de kwaliteit van de vloot merkelijk hoger ligt dan tijdens de vorige editie in Nieuwpoort. In Dinard verschijnen de meeste top-halftonners ten tonele, zoals de winnaar van 2003 Général Tapioca, de legendarische Ieren met hun Blue Berret Pi alsook de Half Red die tijdens de Spi Ouest met de trofee ging lopen. De Franse vloot mag ongetwijfeld op stevig weerwerk rekenen van de 6 Britse, de 5 Belgische en vooral de 3 erg sterke Ierse teams.

Net zoals in 2003 reikt de halftonner-blues tot de Baltische Zee: de voorbij winter heeft de Finse schipper Toni Stoschek er zijn Blues tot in de details voorbereid: de voorbije winter kreeg de door Hakan Södergren getekende halftonner een nieuwe Berret-kiel voor meer
bootsnelheid en om iets hoger aan de wind te kunnen varen. In combinatie met de nieuwe mast en een stel fonkelnieuwe zeilen kan dit het Scandinavische team wel eens dat extraatje meer geven in de strijd om de eerste plaats. De Blues komt met een Roro-schip naar
Zeebrugge, vanwaar ze met een trailer over de weg verder naar Dinard gebracht wordt.

Ook de legendarische lange afstandswedstrijd werd weer in het programma opgenomen. Het 100-mijl lange parcours wordt als laatste wedstrijd gevaren: net zoals in de oude IOR-dagen
kan ze het eindklassement nog ernstig overhoop gooien.

Met zijn onmetelijke ervaring als internationaal race-officer en jurylid kon de YCD niet om
Marcel Leeman heen. Hij stemde dan ook graag in om voor de 50ste maal een heuse Ton Cup
voor te zitten, wat op zich een niet te evenaren wereldrecord is en in Dinard zeker de
aanleiding zal geven tot een feestje… Tijdens deze tweede Half Ton Classics Cup zal Marcel
bijgestaan worden door Jean-Louis Fabry, een ander monument uit de (Franse) jury-wereld.

Meer informatie over het evenement vindt u op de website van de Half Ton Class Europe www.halftonclass-europe.net, waar de bezoeker eveneens terecht kan voor een databank van de nog actieve halftonners en een historisch overzicht van de uitslagen van alle gezeilde Half Ton Cups sinds de eerste editie in 1966 in La Rochelle.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: