Joyon valt in slaap en zet boot op de rotsen - game over voor IDEC

Nog maar net had Francis Joyon met zijn trouwe trimaran IDEC het transatlantisch solo-record scherper gesteld. Vannacht omstreeks 1 uur viel de uitgeputte schipper in slaap aan het stuur van zijn boot. Kort daarna, op enkele mijlen van de thuishaven, strandde het schip op de rotsen bij de Pointe de Penmarc’h. Joyon werd wakker, vroeg om hulp en kon kort daarna van zijn zinkend schip gered worden door de toegesnelde reddingsdiensten.

"De boot is er erger aan toe,"zegt een zwaar aangslagen Joyon: "de rompen zitten tussen de rotsen gekneld, de achtersteven steekt uit het water. Een uur geleden is de mast al naar beneden gekomen. De zware deining zal op korte tijd de boot helemaal aan stukken beuken. De reddingsdiensten proberen IDEC of wat er van overblijft nog te redden, maar ik zie het somber in".

Of Joyon vergoed zal worden door de verzekering is nog niet zo zeker: zulke wedstrijdmachines zijn haast niet te verzekeren, tenzij je bereid bent astronomisch hoge premies te betalen. En Joyon had zijn huis al gehypothekeerd om de IDEC te kunnen kopen.

Foto © B.Stichelbaut/DPPI
www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: