vanUden TUdelft Zeilteam breekt mast vlak voor finish

Ongeveer zeventig meter voor de finish van de langste etappe van de Tour de France à la Voile 2005, brak bij het vanUden TUDelft Zeilteam de mast. Dat gebeurde op vrijdag 8 juli na 155 afgelegde zeemijlen voor de kust van Saint Malo. Op dat moment lagen de Nederlanders als tweede studententeam op de achtste plaats. Ondanks de grote teleurstelling ging de bemanning direct de volgende strijd aan: het weer wedstrijdklaar maken van de boot. Inmiddels staat de reservemast van team Duinkerken op de Nederlandse Mumm 30. Naar verwachting zal het vanUden TUDelft Zeilteam zaterdag 9 juli aan de start van de volgende langeafstandsrace verschijnen.

Bij de start in Honfleur stond er een harde wind van dertig knopen. Door tactische beslissingen weten de Nederlandse zeilers zich naar de top tien te varen. Bij Cherbourg passeren ze nog een rotsengebied. De wind is intussen minder sterk met circa tien knopen. Ze zijn hard op weg om het studententeam La Rochelle in te halen en dan klinkt er gekraak en een knal. Niemand raakt gewond, maar de mast is boven de zalingen gebroken. Er zit niets anders op dan de motor aan te zetten en koers te zetten naar de haven, waar de walploeg al klaar staat. De rest van de dag staat in het teken van klussen en materiaal bij elkaar sprokkelen. Team Duinkerken helpt de Delftenaren wederom en biedt zijn reservemast aan. De spinnaker overleefde de breuk niet, dus moet het team een nieuwe aanschaffen.

Tegenslagen in eerste week
De eerste week van de Tour de France à la Voile verliep sowieso turbulent. Na een goede start als leider van het studentenklassement, volgde een diskwalificatie in de eerste langeafstandsrace van Duinkerken naar Dieppe. Mike Coumans moest bovenin de mast een probleem oplossen, waardoor ze niet overstag konden. Ondertussen voer de Delftse Mumm 30 een verboden gebied in, wat de diskwalificatie tot gevolg had. Het ingediende protest mocht niet baten. Ook de tweede etappe van Dieppe naar Honfleur verloopt niet naar wens. Het vanUden TUDelft Zeilteam kiest voor zee in plaats van langs de kust en loopt een flinke achterstand op. In het studentenklassement neemt het daarna de vijfde plaats in. De inshore wedstrijd voor de kust van Honfleur levert met een negende plek weer reden tot optimisme op. Totdat het noodlot toeslaat vlak voor de finish in Saint-Malo. Ondanks de tegenslagen ziet stuurman Berend-Jan Edens de resterende Tour niet somber in: "We zeilden zo goed tijdens deze offshore. Het lag puur aan het materiaal."
Het team werkt momenteel keihard om weer terug in de race te komen.

Zie ook: www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: