Veronicarace vertrokken na half uur uitstel

Na een half uur uitstel door problemen bij de Roompotsluis vertrokken vanmorgen vroeg ruim 60 zeiljachten voor het Noordzee gedeelte van de 35e Deltaweek. Tijdens de Deltaweek worden op de Noordzee voor Zeeland, Zuid-Holland en Belgie de traditionele Veronica- Roompot en Zeelandbrugrace gevaren. De Veronicarace is in het verleden ontstaan als een zeilrace vanuit Colijnsplaat naar het toenmalige schip van de piratenzender "Veronica" en terug. Tot vorig jaar was het een wedstrijd van minimaal 24 uur. Door het weer en het geringe aantal deelnemers is vorig jaar besloten er een dagwedstrijd van te maken. Daarbij is gebleken dat de zeilers aan zo’n race de voorkeur geven. Al was het maar om in de avond aan het "After Sails te kunnen deelnemen. Voor de organisatoren van de Deltaweek aanleiding om de race nu ook als een dag wedstrijd te programmeren.

Veel zeilers twijfelden aan de keuze voor de lengte van de baan (ruim 40 mijl) in verband met de geringe wind bij de start. Gelukkig voor zeilers en organisatoren nam de wind in de loop van de dag zelf nog wat toe en konden alle schepen ruim op tijd over de finishlijn bij de ingang van de Roompotsluis komen. Slechts 3 zeilers gaven om verschillende redenen op en kwamen op de motor over de finish.

Vandaag was ook de eerste dag van het open Nederlands Kampioenschap in de First 31.7 klasse. De First 31.7 is een dit jaar opgerichte eenheidsklasse die zijn eerste kampioenschap tijdens de Deltaweek vaart met 21 deelnemers. De wedstrijd van vandaag was extra belangrijk omdat de resultaten 1.5. maal meetellen. Een slechte "buitenwedstrijd" ( de wedstrijd op zee) maakt de kans op het kampioenschap al direct bijzonder klein.

Winnaars in de verschillende klassen op vrijdag Kampioenschap First 31.7 1e Prime time van schipper den Hartigh uit Rotterdam 2e Garce van schipper van den Bossche uit Groot-Bijgaarden (Belgie) 3e Shoebox van schipper Ruud Sondag uit Bergen op Zoom IMS 1 1e Flin met schipper Arne Hubrechtse uit Scharendijke 2e Yacht Vision met schipper Eiling uit Slootdorp IMS 2 1e Xanadu met schipper Lennaert van Oeveren uit Heinkenszand 2e Kopje Kleiner met schipper Hans de Waal uit Bruinisse

ORC-1:
1e J-Rover met schipper Bart uit Hellevoetsluis;
2e t.t. Soeticheyt van schipper Aat de Ruijter uit Steenbergen;
3e Anne Mazurka van schipper Evert van de Zande uit Zierikzee

ORC-2:
1e Jimjams met schipper van der Pol uit Den Bosch
2e Geintje van schipper van Dijk uit Oss
3e Spirit Lady van schipper J.Dijkstra uit Arnemuiden

ORC-3:
1e Waterzooi van schipper Arjan Zwart uit Zierikzee
2e Titan van schipper Mike de Bruin uit Bergen op Zoom

ORC-4
1e Impuls van schipper Baas uit Weteringbrug
2e Noordwind van schipper Roy van Aller uit Breskens

Ongemeten schepen:
1e Swel van schipper Otto de Koster uit Colijnsplaat

Rond- en Platbodems B:
1e De Strandloper van schipper Willem Schotman uit den Haag
2e Nieuwe Maen van schipper van Ede van der Dussen
3e de Markiezin van Veere met schipper P Visser uit Veere

Rond- en Platbodems C:
1e de Schuimer van de familie Overwater uit Mijnsheerenland
2e de Platte Muyl van schipper van Dooremalen uit Kinderdijk

Programma voor de Deltaweek 2005.
Zaterdag 9 uli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; afsluiting en prijsuitreiking voor ORC-Club deelnemers en rond- & platbodems van de Deltaweek 2005 in Colijnsplaat; Zondag 10 juli: Finale IMS; finale ORC-CLUB kampioenschap; finale First
31.7 kampioenschap; afsluiting en prijsuitreiking in Colijnsplaat.

Foto © Dirk Epke

Meer uitslagen op: www.deltaweek.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: