vanUden TUDelft Zeilteam vierde studententeam bij Tour de France a la Voile 2005

Op vrijdag 29 juli eindigde het vanUden TUDelft Zeilteam als vierde studententeam en overall op de 21ste plek in de Tour de France à la Voile 2005. De wind was de grote spelbreker op deze laatste wedstrijddag in het Zuid-Franse Menton, waardoor de Nederlanders hun opmars naar de top drie net niet konden afmaken. Na de mastbreuk op de Atlantische Oceaan herpakten de zeilers zich op de Middellandse Zee. Ze zetten een eindsprint in en klommen zes plaatsen in het totaalklassement, aangevoerd door Toulon. In de studentenklasse stegen ze van de zevende naar de vierde positie en de overwinning ging naar La Rochelle.

Na de tegenslagen in de eerste twee weken van de Tour stelde het vanUden TUDelft Zeilteam zijn doelstelling bij. Top twintig overall en een plek bij de eerste drie studententeams moest haalbaar zijn. Teammanager Koen Smits: "We konden in Saint Cyprien een nieuwe start maken. Na een dag rust ging de knop definitief om. Bij de inshores werden we vervolgens achtste en vijfde, dus toen was het vertrouwen van het begin van de Tour er weer." In de korte offshore van Saint Cyprien naar Sètes kwamen de Nederlanders als zesde over de finishlijn. In het laatste rak haalden ze nog La Rochelle in. Smits: "We voeren ze gewoon onderlangs voorbij. Dat was een mooi moment."

Wind laat het afweten
Vanaf Sète nam de wind verder af en werd het moeilijker om achterstand goed te maken. In de etappe van Sète naar Hyères haalde alleen de kopgroep van acht boten op tijd de finish. De rest was te laat en legde de laatste paar uren op de motor af. De korte race naar St. Maxime werd zelfs nog verder ingekort wegens windgebrek. Het vanUden TUDelft Zeilteam finishte als veertiende en staat dan 13,5 punten achter op nummer drie, Defi Sclerose en Plaques. Bij de finishplaats Menton aangekomen, was het gat nog zes punten. Ondanks pogingen van het wedstrijdcomité kwamen er op vrijdag geen inshores meer en bleef de opmars van de Delfste studenten op de vierde plaats steken. "Daar ben ik zeker tevreden mee", zegt Smits achteraf. "Gezien de omstandigheden hebben we op het laatst toch laten zien dat we het kunnen. We gingen ook echt hard, zeker ten opzichte van de andere studenten. Die mastbreuk heeft een beter resultaat verziekt."

Ook als teammanager kijkt Smits terug op een geslaagde Tour: "Het budget en de faciliteiten waren uitstekend. Daarmee konden we zeker onze doelen bereiken. Op de wal waren we ook het meest professioneel georganiseerd. En ik ben blij om te zien dat ons idee bij de teamselectie werkte. We wilden zo allround mogelijk zijn en dat bleek ons sterke punt te zijn. Het maakte niet uit in welke samenstelling we voeren."

Zie ook: www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: