WK 11:Metre One Design vanop de Scandinavian

Het WK 11:Metre One Design werd van 24 tot 31 juli gevaren in Arendal, in het zuiden van Noorwegen.
De familie De Bock, Bert, Anton en Dirk, samen met Alex Helsen waren met hun Scandinavian van de partij als enige Belgische deelnemer.
38 deelnemers, 1 Australiër, 1 Belg, 1 Deen, 4 Zweden en 31 Noren kwamen aan de start.
Alle voorbereidingen verliepen vlekkeloos, de Scandinavian werd klaargestoomd voor de start van het WK. Top 10 was hun doel en dat zou niet gemakkelijk worden! 3 zeilmakers, verschillende professionals en een sterke Noorse vloot (grootste eenheidsklasse in Noorwegen), hadden ze als concurrenten.

Dag 1: 3 wedstrijden op het programma, Een leuk briesje en stralend weer waren van de partij. De eerste reeks eindigden de Belgen als 10de. Na 2 General Recalls waarvan de laatste met Black Flag waren 13 boten uitgesloten, waarvan 2 toppers. De Belgen waren goed weg en net voor de laatste bovenwindse boei lagen ze op een 2de positie. Na een inschattingsfout hebben ze 3 plaatsen verloren en eindigden op een 6de plaats. De laatste wedstrijd van de dag weer een 10de plaats. Afgezien die ene fout waren ze tevreden over hun prestaties.

Dag 2 begon minder goed, problemen met de snelheid en de hoogte, en enkele tactische blunders resulteerden in een 20ste en een 18de plaats. De laatste wedstrijd konden ze de 2 vorige wedstrijden rechtzetten met een 10de plaats.

Dag 3 was een rustdag, beetje relaxen, check-up van de boot….genieten van het mooie Noorse landschap.

Dag 4, 2 wedstrijden. Er stond een sterke stroming in dezelfde richting als de wind. Korte slagen dicht langs de kust was de boodschap, 1 boot ging iets te dicht en knalde tegen 6 knopen op een rots…De vloot lag heel dicht bijeen, de scandinavian raakte de bovenwindse boei en moest een hele trein voorbij laten gaan….een teleurstellende 23ste plaats.
De volgende wedstrijd was identiek aan de eerste, kruisrak dicht aan de kust, voor de wind diep in zee, niet bepaald een tactische race, 14de plaats als resultaat.
Na 8 wedstrijden stonden ze op een 13de plaats, top 10 was nog mogelijk, maar dan moesten ze top 5 eindigen in de laatste wedstrijd.

Dag 5, de laatste wedstrijd. Er stond een dikke 5 Beaufort aan de start die in kracht afnam naar het einde van de wedstrijd toe. Ze hadden een heel goede start, rondden als 4de de bovenwindse boei, die top 10 zat er zeker nog in! Spi-rak ging loeihard, gijp ging vlekkeloos, 4de plaats aan de benedenboei. Het laatste rak in de wind gingen we iets verder naar de kant, de snelheid en hoogte was fenomenaal, ze rondden als 2de de bovenwindse boei. Het laatste spi-rak hadden ze pech, 2 boten net achter hen konden een windshift benutten en maakten hun verloren plaatsen weer goed. Ze finishten 4de net voor de Australiërs die een subliem WK hadden gezeild.
2de werd Dag Usterud, zeilmaker en olympische zeiler en 3de Stefan Winberg, zeilmaker voor North Sails Zweden.
Wij eindigden op een 10de plaats, ons doel was gelukt.

Volgend jaar is het WK in Bornholm, Denemarken, wij zullen weer van de partij zijn.

foto © Frank Johannessen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: