VOLVO EUROCUP YNGLING 2005

Voor de eerste maal is de VOLVO EUROCUP Yngling verzeild op het Ijsselmeer bij Medemblik op 26 tot en met 29 juli.
De VOLVO EUROCUP is een van de initiatieven van de stichting Nationaal Jeugdzeilplan om jonge zeilers tegen lage kosten de beschikking te geven over een yngling en hun de kans te geven te kunnen zeilen tegen de beste zeilers van de wereld.

In de eerste editie van het evenement was de vloot gesplitst in een OPEN vloot waarin alle soorten teams kunnen zeilen en in een jeugdvloot (IYA EUROPEAN YOUTH CUP) voor zeilers onder 24 jaar. In de laatste vloot werd gestreden om de Jørgen Ring Perpetual Trophy.
Deze wisselprijs werd dit jaar ingesteld om Jørgen te eren voor zijn geweldige bijdrage aan het jeugdzeilen en voor het jeugdzeilen in de Ynglingklasse in het bijzonder. Jørgen is al meer dan 30 jaar aktief als hoofd van de jeugdsectie van de Koninklijke Deense Jachtclub en stond aan de basis van menig Olympische carrière van Deense jeugdzeilers. Jørgen is sinds het begin van de klasse een bevlogen Ynglingzeiler met vele titels op zijn naam, die hij altijd behaalde met een jeugdige bemanning.

Onder wisselende omstandigheden zijn de afgelopen vier dagen 10 races verzeild onder de leiding van zeilvereniging Workum. De wedstrijdleiding verstond vooral op donderdag en vrijdag de kunst om volwaardige wedstrijden te verzeilen zodanig dat precies na de laatst gefinishte boot de wind wegviel.
De wedstrijden werden verzeild in een vloot en daarin werd duidelijk dat de jongeren de vloot domineerden en zelfs de line honours voor zich opeisten.

Uiteindelijk eisten de Nederlandse Damesteams van Janneke Hin, Petronella de Jong en Marije Faber (1) en Mandy Mulder, Brechtje van der werf en Floortje Hendriks (2) en het Zuid Afrikaanse team van Dominique Provoyeur, Penny Allison en Lucy Norton (3) de ereplaatsen op net voor het eerste gemengde team van Huub de Haer, Anna Bertling en Bouke Lubach op plaats 4.

De titel in de IYA European Youth Cup en de Jørgen Ring Trophy werd door het team van Hidde Jan Haven, Mark Haven en Allard Nooitgedacht na een iimponerende serie geprolongeerd, gevolgd door het Deense team van Mikkel Palludan, Anders Stig Poulsen en Cristophe Zafyradis. Het brons werd opgeëist door het Nederlandse gemengde team van Annora Stavenuiter, Lianne Kedde en Jaap Molenaar.

foto: Damesteam van Janneke Hin, Petronella de Jong en Marije Faber

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: