628 voorinschrijvingen voor 24 Uurs Zeilrace 2005

Vijf dagen voor de start van de 41ste 24-Uurs Zeilrace en Tocht telt de organisatie 628 voorinschrijvingen. Op vrijdagavond 26 augustus 2005 is de start van Nederlands grootste race voor zeiljachten. De deelnemers aan de toer en twaalf wedstrijdklassen vertrekken dan vanuit zeventien havens langs het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en Noordzee. Het doel is om in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen af te leggen. De massale finish volgt op zaterdag 27 augustus voor de historische binnenhaven van Medemblik. Inschrijven is nog mogelijk tot aanstaande vrijdag voor 18.00 uur in Medemblik.

Ruim tweehonderd boten starten in de twaalf wedstrijdklassen. De ORC is met 160 inschrijvingen sterk vertegenwoordigd. Schipper Bart van Breeschoten van de Mary Bryant beraadt zich op nieuwe plannen om het succes van vorig jaar te evenaren. Het team won toen de ORC-4 klasse en de Beker van Medemblik voor het beste resultaat in de ORC. De IMS telt momenteel negentien jachten. Team Heiner is weer van de partij met de Delta Lloyd, maar nu met Alex Breuseker als schipper. Roy Heiner heeft verplichtingen bij Team ABN AMRO. Harry Amsterdam eindigde in 2004 met zijn Yacht Vision op de tweede plaats in de IMS-1 en geldt dit weekend wederom als kanshebber voor de overwinning.

Routiniers

Het deelnemersveld bevat meerdere routiniers die circa dertig edities reglementair finishten. Bij de wedstrijdklassen spant schipper Bakker van de Sawadi III in de ORC-2 de kroon met het jaarcijfer 34. Rocus de Groot van de Kalimera (ORC 1) volgt met dertig keer. Bij de platbodems heeft Tim van Rootselaar van de Groote Beer al 28 edities op zijn naam staan. Maar ook veel toerzeilers keren vaak terug. De heer Morsman van Marco Polo volbracht de 24-Uurs Tocht al 34 maal volgens de regels. Schipper Brinkhuis van de Gitana deed dat 29 keer.

Twee keer rond de aarde

Gedurende een etmaal moeten de deelnemers zoveel mogelijk mijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren. Een snelle rekensom laat zien dat een vloot van circa 600 jachten goed is voor ruim twee keer een wereldomzeiling. Als elk team gemiddeld honderd mijl aflegt, is dat bij elkaar 60.000 mijl. 24-Uurs Coördinator Edwin Lodder: "Deze week worden de laatste voorbereidingen getroffen en dan is Medemblik weer klaar voor het jaarlijkse zeilfestijn. Hopelijk is het weer ons goed gezind, zodat iedereen de eindstreep haalt."

Over de 24-Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 41ste keer de 24-Uurs Zeilrace, die vrijdagavond 26 augustus 2005 van start gaat. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Op zaterdag 27 augustus loopt de oude haven van Medemblik vanaf 17.00 uur langzaam vol met alle deelnemende jachten. De massale finish is vanaf de wal prima te volgen en levert een mooi schouwspel op. Als iedereen binnen is, barst in het oude Zuiderzeestadje het feest los.

Foto © Jan Kampherbeek. 1e prijs fotowedstrijd 24 Uurs Zeilrace

www.24uurszeilrace.nl
www.kustzeilers.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: