Marcelien de Koning en Lobke Berkhout steevast aan de leiding tijdens WK 470

Gisteren, tijdens de derde dag van het Wereldkampioenschap in de 470 klasse, was een zonnige dag met 15-20 knopen wind . Gedurende beide races moesten de zeilers aan de wind opboksen tegen een flinke vloedstroom. Dat leidde tot `éénrichtingsverkeer races` naar de wal, waar de tegenstroom minder was. In deze situatie is een start heel belangrijk.

In de eerste wedstrijd was dat juist wat Marcelien en Lobke misten. Door iets te veel voorzichtigheid kwamen ze direct in de vuile wind en moesten bijna achteraan beginnen. In de daarop volgende inhaalrace hadden ze veel last van de andere boten. Toch hielden Marcelien en Lobke het hoofd koel en bleven ze bij hun vooraf geplande strategie. Het resultaat van de inhaalrace was een 6e plaats, tot nu toe de minste prestatie, maar nog altijd geen slechte wedstrijd. Na de 1e wedstrijd werd de strategie aangepast: meer initiatief op de startlijn en een kleine aanpassing in de trim van de boot leidde tot een indrukwekkende overwinning. Vanaf de start gingen Marcelien en Lobke aan de leiding. Even hadden ze het moeilijk toen ze als enige in het veld een forse winddraaiing tegen kregen. Maar de gedachte aan boord van de Nederlandse boot was: `Als we nu de enige zijn die pech hebben zijn we straks vast de enige met een gelukje!’ De voorsprong van 18 seconden bij de eerste boei werd gestaag uitgebreid tot meer dan een minuut op de Franse concurrentes Petitjean en Douroux. Met deze resultaten vergrootten de dames hun voorsprong op de nummers twee in het tussenklassement, het Engelse duo Bassadone en Clark, tot 8 punten.

Bij de mannen was het vandaag de dag van de splitsing in Gold en Silver fleet. Vanaf nu zeilt de beste helft (32 boten) van de vloot verder in de strijd om de wereldtitel. De gebroeders Sven en Kalle Coster haalden wel de goldfleet maar waren niet tevreden met hun resultaten van vandaag. De 18e en 9e plaats zijn voor de nummers 3 van het laatste Europees kampioenschap naar eigen zeggen ver onder de maat. Ze bezetten de 23e plaats in het tussenklassement. Sven en Kalle konden kort na de wedstrijden nog geen reden aangeven voor hun wisselende resultaten. Maar de spirit bij de broers uit Uithoorn is nog niet verdwenen: er zijn nog 4 dagen en 8 wedstrijden te varen en in de Goldfleet kunnen gekke dingen gebeuren!

www.470.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: