Rustige start 24 Uurs Zeilrace 2005

Op vrijdagavond 26 augustus 2005 ging de 24-Uurs Zeilrace en Tocht rustig van start. De westenwind was matig tot vrij krachtig en de avondzon scheen geregeld. De deelnemers vertrokken uit zeventien havens langs het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en Noordzee. Tegen 20.00 uur waren de jachten nog slechts puntjes aan de horizon. De strijd met de elementen en om de zeemijlen was begonnen. De weersvoorspellingen voor het komende etmaal zien er goed uit. De wind draait naar het zuidwesten en neemt aanvankelijk toe tot vijf Beaufort en later op de zaterdag weer af, net als de buiigheid.

Tussen 18.30 en 19.45 uur startten de teams verdeeld over drie groepen per locatie. Nog niet alle gegevens zijn binnen, maar Volendam was met 68 starters populair. In Urk telde het comité slechts negen boten. Dinand de Ridder, voorzitter van het 24-Uurs comité: "Vanmiddag hadden we 638 inschrijvingen, maar we weten nu nog niet het precieze aantal deelnemers. Daarvoor hebben we eerst de tellingen van alle startcomités nodig en die info komt later op de avond."

De zeilers genoten zichtbaar van het nazomerweer. Sommigen verrichten de laatste voorbereidingen op het water om toch nog aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen. Anderen bespraken de tactiek voor de race. Net als vorig jaar verschenen er in Medemblik de nodige spinnakers in de top. De deelnemers ontvingen soep om de frisse nacht door te komen.

Aantal vertrekkers vanuit tien locaties:

Hoorn, 57
Enkhuizen, 20
Den Helder, 30
Durgerdam, 41
Urk, 9
Medemblik, 27
Enkhuizen Noord, 20
Hindeloopen, 31
Houtrib Noord, 34
Volendam, 68

Over de 24-Uurs Zeilrace en Tocht

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 41ste keer de 24-Uurs Zeilrace, die vrijdagavond 26 augustus 2005 van start ging. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Op zaterdag 27 augustus loopt de oude haven van Medemblik vanaf 17.00 uur langzaam vol met alle deelnemende jachten. De massale finish is vanaf de wal prima te volgen en levert een mooi schouwspel op. Als iedereen binnen is, barst in het oude Zuiderzeestadje het feest los.

foto © Diana Bogaards
www.24uurszeilrace.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: