Marcelien en Lobke blijven 'cool' tijdens het moeilijke WK 470

Met nog twee wedstrijddagen te gaan wordt het een spannende eindstrijd voor Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. Zij zeilden vandaag een vijfde en vierde plaats en behouden de koppositie in het klassement.

"Zeilen in San Francisco is in de eerste plaats zeilen op stroom," zo meldt Jaap Zielhuis. "De baai is groot en er moeten in een tijdsbestek van zes uur gigantische hoeveelheden water onder de Golden Gate bridge heen en weer stromen. Als de stroom ingaat of uitgaat, is het redelijk overzichtelijk, maar als de stroom keert, verandert het water waar de 470’s hum WK varen in een soort grote wasmachine, waar het alle kanten op kolkt. Een hele uitdaging om dan de snelste weg naar de aan de windse boei te vinden.

Vandaag hadden de 470’s voort het eerst deze week zo’n kentering tijdens de wedstrijden. Waar het veld eerder deze week vaak aan één kant van de baai te vinden was, waren nu overal in het kruisrak boten te vinden. Dat leidde tot ongelofelijk spannende wedstrijden, omdat de keuze aan het begin van een rak in grote mate bepalend is voor het resultaat van die wedstrijd. Lobke en Marcelien kozen voor een wat behoudende strategie, gezien hun goede uitgangspositie in het klassement. Beide wedstrijden waren ze weer vooraan in de vloot te vinden en hadden een solide dag met een 5de en een 4e plaats. De concurrentes wisselden vaak een heel goede wedstrijd af met een slechte klassering. Alleen het Franse team van Petitjean en Douroux wisten met 2 tweede plaatsen iets van hun achterstand goed te maken.

In de stand met aftrek van de twee slechtste resultaten staan Marcelien en Lobke nu vijf punten voor op de Fransen. Marcelien en Lobke hebben echter nog geen slechte wedstrijd gezeild, terwijl de Fransen zich geen misstap meer kunnen veroorloven. Het beloven nog twee heel spannende dagen te worden! Voor zaterdag en zondag staan nog twee races per dag gepland.

Bij de mannen konden Sven en Kalle weer het geluk niet afdwingen. Met een 23 en een 24 staan ze op een 29e plaats in het klassement.

www.470.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: