Perfecte condities voor de 41ste 24 Uurs Zeilrace

De 41ste 24-Uurs Zeilrace en Tocht kende perfecte condities. Slechts 15 boten trokken zich voortijdig terug met schade of wegens zeeziekte. Er kwamen ook twee meldingen van mastbreuk binnen. Na een etmaal van zoveel mogelijk zeemijlen afleggen, finishte de vloot op zaterdagavond 27 augustus 2005 massaal voor Medemblik. De kades en havenhoofden stonden vol met toeschouwers, die de deelnemers als helden onthaalden. In de haven speelde een band en maakten de biertaps overuren. Steeds meer zeilers verzamelden zich rondom de Vischafslag.

Van de 638 voorinschrijvingen startten afgelopen vrijdag uiteindelijk 556 teams. Volgens Harm Roosendaal van de Neeltje Jacoba kwam dat door de stormachtige wind op de middag voor de start: "Dan trekken mensen zich toch terug." ’s Nachts kregen de deelnemers één grote bui met omweer over zich heen, waarna het weer opklaarde. De wind bleef doorwaaien en nam pas tegen het einde van de race af.

Salty Cat - ‘Perfect tot het laatste uur’
Voor de Salty Cat van schipper Rob van de Boogaard duurde de race een uur te lang. Alles verliep volgens plan totdat de wind wegviel en de grote catamaran nog maar een halve knoop snelheid had. Van de Boogaard: "We finishten om 20.29 uur en hadden tot 20.30 uur de tijd. We hadden er eigenlijk al om 19.30 uur moeten zijn, dus we zullen veel strafmijlen krijgen. Jammer, want daarmee was de kans op de overwinning in onze klasse verkeken. De hele wedstrijd waren de condities perfect voor onze boot. We hebben namelijk wel wat wind nodig." De bemanning bestond uit leden van de Watersportvereniging Zandvoort.

Legolas - ‘Het is één mooi moment’

De Legolas, een Tornado 7.7 van schipper Van Helvoirt, begon vanuit Muiden aan de Tocht. "Het was vermoeiend, maar niet zwaar", blikt Van Helvoirt een etmaal later terug. "We zijn tevreden dat we het hebben volbracht, al waren we wel iets te laat bij de finish. Eigenlijk is het één mooi moment. Er zijn in Nederland te weinig van dit soort evenementen." Teamgenoot Rien van Raaij vult hem aan: "Het enthousiasme waarmee je in Medemblik wordt verwelkomd, is fantastisch."

Jan van Gent - 'Sportief weer'

"We zaten op de startlijn in Hoorn al aan de grond", zegt een bemanningslid van het Duitse team op de Jan van Gent. Het duurde tien minuten voordat de oosterburen hun gehuurde Dehler 36 alsnog over de lijn zeilden. De mannen legden circa 162 mijl af: "En we hebben een nieuw snelheidsrecord gezet. Die staat nu op 9,66 knopen, wat we tussen 3 en 4 ’s nachts hebben gevaren bij flitsen aan de hemel. Geweldig!" Voor schipper Karsten Seidenberg is het de zesde 24-Uurs: "We hopen weer de Waterland Cup te winnen. Het verhuurbedrijf reikt die prijs uit aan de klant die het beste presteert. De laatste twee jaren wonnen wij de beker, dus we willen die verdedigen." De Jan van Gent komt uit in de ORC 2 zonder spi.

De verwerking van de resultaten is nog volop aan de gang. Vannacht worden de uitslagen bekend en zondagmorgen 28 augustus 2005 volgt de prijsuitreiking bij kasteel Radboud.

foto © Annemiek van Kinderen

Meer info: 24 Uurs Zeilrace

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: