UIT DE KUIP: de Belgische 420 teams tijdens het jeugd EK

Op 11 augustus wenste Amos Vavondio, voorzitter van de organiserende club, aan de 108 deelnemende teams goede wind, en opende zo het jeugd Europees kampioenschap 420. Dit jaar georganiseerd door Fraglia Vela Riva, op het prachtige Garda meer. 7 Belgische boten waren ook van de partij, aangevoerd door trainer Jan Peeters. De eerste dag werd gevaren met uitzonderlijke weersomstandigheden, er kon maar 1 reeks gevaren worden wegens onweer.
Voor de Belgische boten, die al een week op voorhand waren komen trainen, was het moeilijk varen met de atypische weersomstandigheden, en enkel Gertjan Cleeren en Didier Lefevere zeilden goed, een 18 plaats. Andere Belgen zeilden plaatsen tussen 39 en 52, en dit in vloten van 54 boten. De volgende dag opende de slipway om 7u ’s morgens, en dankzij de noordenwind konden 3 reeksen gevaren worden, de Belgen zeilden beter, Nikolaas van de Loock en Mathieu Seynaeve eindigden 18 en 16. Wegens een dik wolkenpak bleef het thermische effect ’s middags uit en kon er niet gevaren worden. In de voorlopige uitslag van de kwalificaties stonden Niko en Mathieu 52ste, met nog 2 reeksen voor de boeg, terwijl ook Gertjan en Didier nog kans op de gouden vloot, de eerste 54, maakten, met een 64ste plaats.

Andere Belgen:
88: Laury en Ilya Grosjean
91: Katinka Vanlaer en Sofie Belis
96: Lys Moulaert en Sophie Audenaerdt
99: Yannal Janssens en Pieter Van den Bossche
103: Charlotte Martot en Arnaut Blij.

Op 16 augustus werden met een lekkere ochtendwind, 12 tot 15 knopen, de laatste kwalificatie reeksen gevaren, het lukte Nikolaas en Mathieu niet hun plaats te verdedigen en ook Gertjan en Didier zeilden niet goed genoeg. Resultaat: Geen Belgen in de gold, tijd om te treuren was er niet, want in de namiddag werden de eerste finals al gevaren, met mooi weer dus stevige wind, 23 knopen, konden vooral Yannal en Pieter goed mee, ze zeilden 16 en 18. De andere Belgen komen vooral veel pech, ocs’en of gele vlaggen tegen, en zakken dan ook naar onder in de rangschikking.
De volgende dag weer om 8u start, 4 reeksen werden afgewerkt, met enkele toptien plaatsen voor de Belgen: Didier en Gertjan eindigden een reeks 6, de volgende een 7, Pieter en Yannal finishten als 4de .

De laatste dag kon slechts 1 reeks gevaren worden, door de silver, wegens veel algemene terugroepen. De gold echter, vaarde er twee, en zorgde voor heel wat spektakel, terwijl de twee eersten zich al machracent in de vernieling zeilden, deden nummer 3, de franse broers Rahier het bekende spreekwoord, als 2 honden vechten om een been…, alle eer aan, ze zeilden 2de, maar de eerste had een ocs, en versloegen zo het Britse en het Ierse team met 1 punt verschil!
Op 20 augustus konden de Belgische 420 teams terugblikken op een prachtig kampioenschap, goede voornemens voor het volgend seizoen werden gemaakt, boten opgeladen, T-shirts geruild en dan naar huis.

De Belgische plaatsen:
10: Yannal Janssens en Pieter Van den Bossche
24: Nikolaas Van de Loock en Mathieu Seynaeve
25: Gertjan Cleeren en Didier Lefevere
29: Lys Moulaert en Sophie Audenaerdt
37: Laury en Ilya Grosjean
38: Charlotte Martot en Arnaut Blij.
44: Katinka Vanlaer en Sofie Belis

www.420sailing.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: