WK 470 - Escape from Alcatraz!

Het was gister een echte San Fran dag. Vroege ochtendmist die geleidelijk optrekt en wat volgt is een prachtige zeildag. Een windje van 18 knopen en een lichte ebstroom. De top drie van het damesveld begint zich duidelijk af te tekenen en gisterochtend waren dat ook de boten die vooraan de lakens uitdeelden. Het Engelse team van Christina Bassadone en Saskia Clark is na een slechte dag eerder in de week weer helemaal terug en won de wedstrijd.

De strijd om de tweede plaats tussen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout en PetitJean en Douroux (FRA) was heel heftig tot op de finish of beter gezegd tot na de finish. Bij het naderen van de finish werden beide boten na een loefduel door de stroom boven de finishlijn geduwd. Zo ontstond een situatie waarbij Marcelien en Lobke van de Fransen niet genoeg ruimte kregen om de finishboot te ronden en kwam Lobke op hardhandige wijze in aanraking met de finishboot, ze viel in de boot waardoor hun 470 omsloeg. Omdat ze de finishboot geraakt hadden moesten ze en strafrondje draaien en opnieuw finishen. Met veel moeite kregen de dames de boot overeind en kwamen voor de tweede keer over de lijn als 23e.
De pijnlijke heup van Lobke, waarmee ze de klap had opgevangen kon op het water door fysiotherapeut Rene Dannenburg worden gecheckt en gelukkig kon ze de tweede race van de dag gewoon weer meezeilen. Marcelien en Lobke lieten het er echter niet bij zitten en tekenden protest aan tegen de Fransen bij de jury. Deze besloot na een lange hearing en uitgebreid beraad het Franse team te diskwalificeren en Marcelien en Lobke hun tweede plaats terug te geven. Het hele incident gebeurde nog geen 100 meter van de wereldberoemde voormalige gevangenis op het eiland Alcatraz. Met recht: `Escape from Alcatraz`.

De middag wedstrijd verliep voor onze nederlandse dames niet goed, zij finishten op een 8e plaats waar de Franse en Engelse teams respectievelijk 1e en 2e werden.

In het klassement staan Marcelien en Lobke nog altijd eerste met een kleine marge van 3 punten op de Engelse dames en 10 punten op het Franse team. Morgen is de laatste dag en dag beloof een echte nagelbijter te worden...

Stand dames:
1. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (NED) 25 punten 2. Christina Bassadone en Saskia Clark (GBR) 28 punten 3. Ingrid Petitjean en Nadege Douroux (FRA) 35 punten

Bij de mannen hadden Sven en Kalle Coster vandaag een succesje. De broers die zich meer van dit wereldkampioenschap hadden voorgesteld konden de middagwedstrijd winnen. Naar eigen zeggen houdt hun snelheid niet over, maar konden ze beter met de omstandigheden overweg.

www.470.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: