Met een 21-0 score blijft ALINGHI onverslagen in match racing

Na 10 flights hebben uiteindelijk alle teams wel eens een win op hun palmares staan. 29 Augustus was wel een héél speciaal dagje in Malmö-Skåne, één van de AC rockstars nam ontslag van zijn team nog voor het zeilen begon, super spannende tacking duels, verschillende penalty’s en heel wat materiaal dat in de vernieling ging.

Het grootste nieuws van de dag was het ontslag van Gavin Brady, stuurman en tactieker van BMW ORACLE. Het officiële verslag naar de pers toe is dat Brady zich niet kon zien in zijn toekomstige rol in het team. De veranderingen hadden echter geen effect op de resultaten van het team want Dickson verdiende 2 paaltjes voor het team met Bertrand Pacé als tactieker.

Een agressieve pre-start tussen Alinghi en Luna Rossa met de 2 boten die elk een andere kant kozen bij de start. Bij het eerste treffen lagen de Italianen over bakboord en moesten de Zwitsers ducken waarna James Spithill op hen klapte. Niet alleen haalde hij daar winst mee voor de Italianen, hij dwong Jochen Shuemann ook nog eens een penalty af. Maar Alinghi volgde geduldig en op het moment dat Luna Rossa in de fout ging door een slechte spi drop deed gleden de Zwitsers majestueus voorbij. Zij konden hun voorsprong behouden en hun rondje maken zonder bedreigt te worden alvorens te finishen.

In het gevecht om de vijfde plaats, startte +39 Challenge gelijk tegen Desafio Espanol, toen ze echter twee derde het aandewindse rak waren ging de genua op de Italiaanse boot aan flarden. Ian Percy bleef ITA-59 lasers gewijs onder grootzeil verder sturen met halve kracht waardoor Karol Jablonski ESP-67 kon voorbijlopen en met een verschil van meer dan 1 km over de finish komen. Grootzeil problemen troffen Shosholoza voor de start en de Zuid Afrikanen geraakten niet aan de start waarmee ze United Internet Team Germany een gemakkelijke overwinning cadeau deden.

Alinghi blijft onverslagen in match racing dit jaar met een 21-0 score gedeeld weliswaar door 2 stuurmannen.

Slecht nieuws voor de Fransen op K-challenge waar één van de bemanningsleden moest afgevoerd worden na gewond te zijn geraakt door zijn hand tussen de winch te steken.

Resultaten

Flight 9

Desafí­o Español 2007 (ESP 67) droogt +39 Challenge (ITA 59) af, delta 3:22

China Team (CHN 69) droogt K-Challenge (FRA 60) af , delta 1:09

United Internet Team Germany (GER 72) wint, Team Shosholoza (RSA83) dnf

BMW ORACLE Racing (USA76) droogt Mascalzone Latino-Capitalia Team (ITA77) af , delta 1:39

Emirates Team New Zealand (NZL 82) wint, Victory Challenge (SWE 73) dnf

Alinghi (SUI 75) droogt Luna Rossa Challenge (ITA 74) af , delta 0:25

Flight 10

+39 Challenge (ITA 59) droogt China Team (CHN 69) af , delta 2:05

Desafí­o Español 2007 (ESP 67) droogt Team Shosholoza (RSA 83) af , delta 1:43

K-Challenge (FRA 60) droogt United Internet Team Germany (GER 72) af, delta 0:47

BMW ORACLE Racing (USA 76) droogt Emirates Team New Zealand (NZL 82) af , delta 0:24

Alinghi (SUI 75) droogt Mascalzone Latino - Capitalia Team (ITA 77) af , delta 1:07

Luna Rossa Challenge (ITA 74) droogt Victory Challenge (SWE 73) af, delta 0:39

Malmö-Skåne Louis Vuitton Act 6 Points Leaderboard

Team Points

Alinghi 10

BMW ORACLE Racing 9

Emirates Team New Zealand 8

Luna Rossa 8

Desafí­o Español 2007 5

+39 Challenge 5

Mascalzone Latino-Capitalia Team 4

Victory Challenge 4

K-Challenge 3

United Internet Team Germany 2

Team Shosholoza 1

China Team 1

Foto © Gilles Martin-Raget
Meer info :America's Cup 2005

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: