Elsemieke Havenga doopt HOLMATRO II

Op maandag 29 augustus 2005 verrichtte tv-presentatrice en oud hockeyinternational Elsemieke Havenga de doop van de Holmatro II. Onder grote belangstelling spatte de champagnefles uiteen tegen de beam van de eerste Volvo Extreme 40 catamaran. Dat gebeurde in IJmuiden bij de Hiswa te Water. Glenn Bourke, CEO Volvo Ocean Race, kwam speciaal daarvoor naar Nederland en maakte het programma van de Grand Prix serie bekend.

‘Onze droom’
"Ik ben er bijzonder trots op dat twee olympische zeilers dit idee hebben gerealiseerd", sprak Jaap Meijer, Managing Director Holmatro. Kijkend naar de 40-voet lange cat: "Voor Holmatro is het een goede manier om onze marine producten wereldwijd aan de mensen te tonen." Volgens Herbert Dercksen kwamen hij en Mitch Booth tot het idee omdat ze de zeilwereld wilden veranderen: "Alles gebeurt ver op zee. We wilden in havens zichtbaar voor het publiek varen, maar daar staat natuurlijk minder wind. Dus hadden we een boot met veel zeil nodig, die ook nog eens spectaculair is. Daarnaast moest alles in een container passen, want we wilden de wereld over. Dat was onze droom en hier ligt ze."

Glenn Bourke
"Mitch en ik hebben samen een lange geschiedenis dankzij het olympische zeilen", zei Glenn Bourke, die zelf een succesvolle Laser-zeiler was. "Toen Mitch met zijn plan kwam, dacht ik dat het wel eens precies kon zijn wat wij zochten. Wij willen namelijk het publiek naar de Volvo Ocean Race brengen. De Volvo Extreme 40-klasse vaart haar wedstrijden in het Spaanse Vigo, voorafgaand aan de start. Daarna tijdens de stopovers in Rio de Janeiro, Baltimore, Portsmouth en uiteraard in Rotterdam. Wij zien ernaar uit om de boten bij ons te hebben in de toer rondom de wereld."

Na de ‘vaarwel’ woorden van Elsemieke Havenga knipte ze met hydraulisch gereedschap van Holmatro de lijn door. De fles viel richting de romp en spatte uiteen tegen de zijkant van de beam. De scherven verdwenen gedeeltelijk in de opening, dus geluk is verzekerd. Na de doop voer de Holmatro II uit met Mitch Booth aan het roer. Genodigden en pers kregen eveneens de gelegenheid om de snelheid te ervaren.

Holmatro I
"In 2002 kochten wij een Grand Soleil 44 race-uitvoering om onze producten te kunnen testen", lichtte commercieel directeur Rinus Reefman vandaag de voorgeschiedenis van Team Holmatro toe. "Via diverse bladen nodigden we jonge, talentvolle zeilers uit om deel te nemen aan de selectie. Daaruit formeerden we een groep die onder leiding van Hans Horrevoets en Gideon Messink tot een team werd gesmeed. De afgelopen twee seizoenen namen ze zeer succesvol deel aan het internationale IMS 1-circuit."

www.VolvoExtreme40.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: