AMERICA'S CUP - Flight Eleven

Alinghi mag dan wel met kop en schouders bovenaan de andere teams staan, maar er is nog competitie genoeg in de uitdagers vloot. BMW Oracle Racing moest Luna Rossa verslagen om de 2de plaats op te eisen en dat hebben ze dan ook gedaan. De enige keer dat ze niet wonnen was tegen Alinghi.
+39 Challenge en Shosholoza zijn de andere grote winnaars van de week. Team Shosholoza werd beloond door 2 wins, de eerste overwinningen voor de Zuid Afrikanen. Team Shosholoza gaat in ieder geval in de juiste richting.

Het verlies tegen de Zwitsers maakte van deze week een zware dobber voor de Kiwi’s. Ze zullen nog zwaar uit hun pijp moeten komen om terug bovenaan de ladder te kunnen komen.

Flight Eleven
Team Shosholoza en China Team vochten hard om niet onderaan de puntentafel te moeten staan. Het zag er goed uit voor de Chinezen wanneer Chris Law een penalty toegewezen kreeg in de pre start wegens niet genoeg vrij houden. Maar de Zuid Afrikanen konden China Team tegen te houden van op tijd te starten. De schipper van China Team Pierre Mas kon het gat dichten, maar een slechte spinnaker drop en een lijwaartse gate ronding stelden de Zuid Afrikanen in staat om weer weg te zeilen. De crew op Shosholoza deden een perfecte spinnaker drop, penalty draai voor de finishlijn en wonnen deze race. Ze finishten hierbij weg van de bodem van de puntentafel voor de eerste keer in de 32ste Amerika’s Cup editie.

+39 Challenge keek terug op een super race week met winst tegen United Internet Team Germany. Het leek een moeilijke start voor de Italiaanse schipper Ian Percy met Jesper Banks op de Duitse boot die hen buiten het startgebied hield. Maar Percy kon uit het spel van Banks knijpen en met snelheid naar de startlijn vlammen. Hij zette dit om in een dominante positie waarvoor Banks niet genoeg snelheid meer had om terug te komen.

Alinghi zou voor een perfect record gaan en misschien wel effe laten zien aan de Kiwi’s waar het allemaal om draait. Het was erg spannend aan de startlijn, maar Alinghi had een betere snelheid en hoogte zodat ze weg konden varen van Team New Zealand. De Zwitsers behielden hun voorsprong en Team NZ kon niet meer terug komen.

De Spaanse schipper Jablonski won zijn race in de pre start van K-Challenge door hen boven de layline te duwen alvorens het startsignaal had geklonken. Wanneer de Franse schipper Thierry Peponnet gijpte om te ontsnappen draaide Jablonski simpelweg naar de startlijn waardoor Peponnet zich in een hachelijke trage positie achter de Spaanse boot bevond. Van daaruit kon Desafí­o Español de vijfde plaats overall al proeven en zeilde op zodanige manier dat die 5de plaats hun eigen werd.

Binnen 2 dagen beginnen de fleet races in Malmö-Skåne.

Flight 11

Mascalzone Latino-Capitalia Team (ITA 77) droogt Victory Challenge (SWE 73) af, delta 1:01

BMW ORACLE Racing (USA 76) droogt Luna Rossa Challenge (ITA 74) af, delta 1:11

Alinghi (SUI 75) droogt Emirates Team New Zealand (NZL 82) af, delta 2:03

Team Shosholoza (RSA 83) droogt China Team (CHN 69) af, delta 0:43

+39 Challenge (ITA 59) droogt United Internet Team Germany (GER 72) af, delta 0:51

Desafí­o Español 2007 (ESP 67) droogt K-Challenge (FRA 60) af, delta 0:20

Malmö-Skåne Louis Vuitton Act 6 Punten tafel

Team Punten

Alinghi 11

BMW ORACLE Racing 10

Emirates Team New Zealand 8

Luna Rossa 8

Desafí­o Español 2007 6

+39 Challenge 6

Mascalzone Latino-Capitalia Team 5

Victory Challenge 4

K-Challenge 3

United Internet Team Germany 2

Team Shosholoza 2

China Team 1

Foto © Gilles Martin-Raget
Meer info :America's Cup 2005

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: