Cowes Week 2005 vanop Allard "Laatste dag en wat voor één"

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 07/08/2005 - 10:58

Een starlijn van bijna de breedte van de Solent. 833 boten zeilden vandaag een wedstrijdje. In onze klasse zijn er 49 boten.

Een 30 tal boten kiest voor de rechtse kant vlak bij Cowes, de rest voor de linkse kant. Wij zitten mee links. Een risico vind ik want de locals starten allemaal rechts. Van ons groepje nemen we een super goede start, hebben meteen vrije wind en nemen direct de kop. Met minder zijn we niet tevreden. 15kn wind en 7.4kn bootspeed, de Allard gaat weer als een speer aan de wind. Slechts 1 persoon (ikke) die praat in de rail en geef wind info en vergelijkende info van andere boten door aan de stuurman (Max) en grootzeilman (Fokko). Elk shiftje die de moeite lijkt nemen we en we komen als 6de boot aan de bovenboei. De S2 gaat erop in minder dan 6 seconden wat een nieuw record is voor Nadia (pit) Wakko (bow), Rudi (brace), allé eigenlijk voor het gehele team. Op dit rak lopen we 3 boten terug in met twee vingers in de neus. Iedereen is relaxt en boothandelingen gaan als vanzelf. De spi gaat eraf naast de boei en knallen aan de wind terug naar boven. In deze laatste race hoeven we slechts 4 boeien te nemen en finishen, nog 2 dus. We hebben Daikin Airco zien starten maar blijkt aan deze laatste race niet mee te doen. Enkel starten voor de punten dus. Moana vaart zeer volgzaam in zijn vertrouwde 2de plek achter Flying Glove aan. We gaan om de 3de boei en lopen Moana voor de wind terug in tot op anderhalf minuutje ongeveer. Tom (navigatie, ook wel "Tom.com" genoemd) raad aan om in ondiep water te gaan varen uit de stroming. We lopen zienderogen in op de bootjes voor ons en lopen merkelijk uit op de achterhangers. En dan gebeurt er dit…

We bevinden ons over bakboord in een aanvaring koers met een 47.7 die zelf over stuurboord ligt. Hun tactieker roept van alles in het buitenlands over ruimte voor water terwijl hij met z'n neus op een schermpje (de befaamde B&G Deckman) tuurt, maar rechts van hen vaart nog een Farr 45, ook met zo'n Deckman schermpje??? Max houd gewoon zijn koers en de 47.7 raakt ons een beetje. Niets om over naar huis te schrijven (maar ik doe het toch). Voor de rest wordt het héél spannend voor de wind en lopen we Vespucci's Black Sheep (gevaren door North UK) nog in en de J 133 en komen als 3de over de finish. Ik maak een snelle berekening en denk dat we 3de of 2de zijn. We gaan ons nog even excuseren bij die 47.7 want we kunnen ons niet echt een protest veroorloven. Eens terug in de haven blijken we vandaag 2de te zijn geworden en iedereen is opgewonden. Onze eind uitslag klokken we af op een zesde plaats. Dit met een spik splinter nieuwe boot die we slechts 4 weken in ons bezit hebben, het is tevens de eerste race die we er mee varen.

En dan beseffen we dat Skandia Cowes Week 2005 erop zit. Het team is eigenlijk super goed klaar gestoomd voor de Fastnet Race, maar die is van de agenda geschrapt, dat zal voor de volgende keer zijn. De Allard vaart morgen terug naar België en is zeker een boot om naar uit te kijken op het water. Haar volgende race is Breskens Sailing Weekend 26-28/8.

IRC 2 top 3 (eindstand na 7 races met 1 aftrek):
1. FLYING GLOVE - Kerr 39 (IRL) 1 1 2 1 1 1 1 - 8pnt
2. MOANA - First 47.7 (BEL) 2 2 7 4 4.5 2 3 - 17.5pnt
3. VESPUCCI'S BLACK SHEEP - First 44.7 (GBR) 4 3 6 6 2 5 4 - 27pnt
...
6. ALLARD - Sydney 39 (BEL) 13 9 5 10 3 10 2 - 52pnt
13. WEERGA - IMX 40 (NED)15 17 16 13 18 18 12 - 109pnt
15. DAIKIN AIRCO - Sinergia 40 (NED) 3 51 1 12 46 3 42 - 158pnt
20. SERENDEPITY - X442 (NED) 16 35 30 25 27 23 9.5 - 165pnt

Naar meer resutaten: Cowes Week

Foto: YELLOW ROSE - X332 (NED) winnaar X332 klasse (16 boten)

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: