Fastnet Race 2005 deelnemers finishen mogelijk pas vrijdag

De Fastnetbriefing werd gisteravond ingeluid met een grap van de weerman: mogelijk finishen de eerste boten pas vrijdag! Voorspellingen: weinig tot geen wind uit het noordwesten, ruimend naar oost en een onstabiel hogedrukgebied tussen Land's End en Fastnet Rock, omringd door 3 lage drukgebieden.
Onder een zeer grillig briesje van minder dan 8 knts gingen vandaag 286 boten reachend van start voor de 608 NM van Cowes, via Fastnet Rock naar Plymouth. Hieronder 17 Nederlandse en 4 Belgische boten, waarvan twee 2 handed (Chillout! en boatmatch.com). Onduidelijk was welke kant van de Solent favoriet was: de kustlijn, of langs Isle of Wight.

De eerste groep (IRC3) startte om 11.00 met de Nederlandse Casper (Dehler 37). IRC2 startte 20 minuten later, waarbij Winsome (S&S 41) voor de kustlijn koos. Uiteindelijk zou deze kant favoriet blijken, en daarmee kon Winsome als eerste boot de Needles passeren! In IRC1 waren Weerga (IMX40), Oxygen (IMX40) en Blue Jane (AC Frers) present, tesamen met 53 andere boten. In IRCZ (58 boten) nam Sjambok (OD48) de leiding met een goed getimede start. In deze groep 5 Nederlandse en 3 Belgische boten, waaronder Moana (first 47.7), Karel met de Houten Poot (simones45),Charisma (Swan 45) en Satori (GS 45). In IRCSZ volgde Formidable3 (Lutra56), de nieuwe boot van Piet Vroon, de ICAP Maximus (100 ft) op de voet langs de eilandkant. Roy Heiner, aan het roer van de voorlopig tot ABN AMRO trainingsboot omgebouwde Tyco (Volvo 60), koos voor de kustlijn.

Skandia Wild Thing's (Maxi 98) deelname was tot op het laatste moment onzeker, vanwege schade aan de mast. Dit kon toch doorgaan dankzij een snelle reparatie met epoxy en carbon en een bemanningslid met een hete lucht droger in de de top, tot enige minuten voor de start. Skandia zal samen met Maximus de strijd om de line honours aangaan, waarbij ondanks de lichte voorspellingen niet kan worden uitgesloten dat het record van Ross Fields 80 voeter (2 dagen, 5 uur, 8 minuten) uit 1999 wordt gebroken. Maar ook Movistar, de nieuwe VOR70 met Bouwe Bekking als schipper, biedt hiervoor een serieuze bedreiging, sinds hun record van 535 NM in 24 uur eerder dit jaar. Maar de komende dagen blijft het eigenlijk koffiedik kijken wanneer de eerste boten in Plymouth zullen arriveren!

Foto: WEERGA - IMX40 (NED) © Carlo Borlenghi / Rolex

The Rolex Fastnet Race 2005 website
Regattanews.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: