Succesvolle eerste dag voor IMS zeilers bij Versatel ONK Zeezeilen

Het Open Nederlands Kampioenschap Zeezeilen is vrijdag van start gegaan voor de kust van IJmuiden. Zesendertig schepen strijden op het scherpst van de snede om de felbegeerde titel Nederlands Kampioen. Na drie gevaren races staat de FOXY van Sander Vos op een eerste plaats in de IMS 1 klasse. De IMS 3 klasse is samengevoegd met de IMS 2 klasse en in deze klasse staat het Belgische team SWISSLIFE na drie gevaren races bovenaan in het tussenklassement. In de IMS 4 zijn twee races gevaren, de derde race is afgebroken en wordt de komende dagen ingehaald. De Binkie Toy van schipper Bert-Jan van der Woude gaat aan kop in deze klasse. De wind was vandaag zwak en zakte in van tien knopen naar zeven knopen.

IMS 1
Sander Vos van de FOXY vond het een fijne dag. "Er is heel veel concurrentie en het ging best goed. Bij de eerste twee races vond ik de start niet zo goed gaan en lagen we wat ingegraven ten opzichte van de anderen. Daar hadden we ook echt last van de andere schepen. Bij de derde race liepen we goed weg en dat werd beloond met een eerste plaats. Het leuke aan ons team is dat we allen amateurs zijn en dan doet ons supergoed als we op eigen kracht meedraaien in de top van het klassement, maar het zal nog heel zwaar worden de komende dagen."

De DAIKIN AIRCO staat op een tweede plaats in het tussenklassement. Voordekker Stijn Becker komt met een glimlach van de boot af. " De eerste race met tien knopen wind ging lekker en later zakte de wind wat in. Maar het waren prima zeilomstandigheden. We waren aan boord fanatiek bezig, alle neuzen stonden dezelfde kant op. Onze doelstelling voor dit ONK was wel om in de top te eindigen, maar als je dit dan ook al na de eerste dag waarmaakt, dan geeft dat een goed gevoel, " zo besluit Stijn lachend.

De CHECKMATE III van Peter de Ridder staat na drie gevaren races op een derde plaats. "Er is weinig wind en dat is voor ons en onze boot ongunstig. Zeven knopen wind is voor de Checkmate eigenlijk te weinig. Maar, ik had vanmorgen niet durven dromen dat we nog zulk goed weer hadden. Het viel uiteindelijk niet tegen en als we de komende dagen iets meer wind krijgen, dan is een podiumplaats niet uitgesloten, maar het hangt nu echt van de wind af."

De SATORI van Gideon Messink staat op een 6e plaats. Teamlid Steven Blom vond het eigenlijk wel lekker gaan. "We hebben een cruiser/racer met volledig interieur, de boot weegt 10 ton en dan is het moeilijk voor ons, maar in de Fastnet Race van dit jaar werden we tweede onder soortgelijke windomstandigheden, dus we kunnen ook met licht weer goed meekomen. Al met al was het een leuke dag met mooi weer," zegt Steven Blom nog nagenietend van de dag.

IMS 2
Nanno Aukes, tacticus van de SUNSHINE 4 vond het een wisselende dag. "De eerste race was zwaar, de tweede race ging heel goed en de derde race was moeilijk. Als de wind onder de zeven knopen komt, dan hebben we moeite om de boel goed op snelheid te houden. En hoewel de uitslagen laten zien dat we best goed gaan met een tweede plaats in het tussenklassement, vind ik zelf dat het niet goed genoeg is. We leggen de lat hoog en zoeken eigenlijk altijd naar de perfectie. Dat is de uitdaging! We varen de winterwedstrijden op Scheveningen, de Van Uden Reco Regatta en de North Sea Regatta. Die hebben we allemaal gewonnen, dus we zijn redelijk geroutineerd. Maar gezien de windvoorspellingen van de komende dagen wordt het knap lastig. Vooral ook omdat in onze klasse er een zeer goede concurrentie is als de ROSSETA en de nieuwe Grand Soleil 37.

IMS4
In de IMS 4 staat de DJAMBO van Rem Schuijt op een vierde positie. Zijn boot is een mooie oude dame uit 1974 met een gewicht van negen ton. "Het gewicht van de Djambo is met licht weer natuurlijk nadelig, zo meldt Rem. Een paar knopen meer wind en de snelheid is vele malen beter. Wij hebben vandaag twee geldige races gevaren. Jammer dat de andere race werd afgebroken, maar ook dat hoort bij het spel." Rem Schuijt en zijn teamleden zijn behoorlijk fanatiek. "Wij varen iedere donderdag clubwedstrijden op Enkhuizen en ’s winters varen we om de veertien dagen op zondag een wedstrijd. Dit jaar hebben we ook de Swan European Regatta gevaren in Cowes en de Round the Isle Race met maar liefst 1700 deelnemers. In onze divisie van 50 boten werden wij eerste en overall in deze klasse met 150 boten finishten wij als zevende."Hier is Rem Schuijt terecht trots op. Hij vindt het dan ook jammer dat er niet meer boten meedoen in de IMS 4 klasse en hoopt oprecht op grotere deelnemersvelden.

Voor morgen staat er voor alle klassen een middenlange afstandsrace op het programma van in ieder geval vijf uur.

NK Zeezeilen 2005

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: