DAIKIN AIRCO (IMS 1), SUNSHINE 4 (IMS 2) en BINKIE TOY (IMS 4) Nederlands Kampioen 2005

IJmuiden, 11 september 2005 - Voor de kust van IJmuiden, is de laatste dag van het Open Nederlands Kampioenschap Zeezeilen goed verlopen. De wind was zwak, maar niet te zwak. De geplande races van vandaag zijn allen gevaren. De IMS 1 en 2/3 zeilers hebben twee korte baan wedstrijden van 1.2 mijl gevaren en de IMS 4 heeft drie races gevaren, zodat het Versatel ONK Zeezeilen voor alle klassen bestaat uit zes geldige races. In de IMS 4 klasse heeft de Binkie Toy nipt van de Balans gewonnen. In de IMS 2/3 klasse heeft de Sunshine 4 van Ab Pasman de Nederlandse titel binnengehaald en de Daikin Airco werd winnaar in de IMS 1 klasse.

IMS 1

Blijdschap bij het team van de Daikin Airco. Jules Koekoek, de tacticus van het team, komt lachend de wal opstappen. "Het was een spannende dag. Vooral ook omdat we voor stonden op de Foxy, maar met heel weinig punten. We besloten dan ook om onze eigen race te varen. In de eerste race van vandaag werden we tweede. In de tweede race hebben we wel een beetje gevaren op de concurrentie. Samen met de Foxy rondden we de eerste boei en bij de benedenboei konden we voorbij de Foxy en hebben we de wedstrijd kunnen controleren." In beide races werd de Checkmate eerste, maar dat was voor de voor de nummers één en twee van het tussenklassement geen bedreigende factor. Koekoek en zijn teamleden zijn bijzonder blij, "vooral ook omdat dit het eerste jaar is van de Daikin Airco en hier hebben we het hele jaar naar toegeleefd."

IMS 2/3

Bij de Sunshine aan boord wordt driftig naar de champagne gezocht op het moment dat bekend wordt dat dit team de Nederlandse titel in de IMS 2 klasse heeft gewonnen. Stuurman Paul Gast maakt zich even los van zijn team om verslag te doen: "Voor ons was het een moeilijke dag, vooral ook door de spanning omdat we eerste stonden in het tussenklassement en die positie wilden we natuurlijk behouden. Maar de andere boten gaan op je varen en proberen je in een positie te manoeuvreren waardoor je niet vrij kan zeilen. Onze doelstelling was wel om onze eigen race te varen, alleen in het allerlaatste kruisrak zijn we op de concurrent gaan varen. Maar alles lukte en het is gewoon een kampioensjaar voor ons," aldus de gelukkige stuurman. De Sunshine 4 heeft dit jaar de IJspegelwedstrijden gewonnen, de North Sea Regatta, dit NK en is ook winnaar van de Verbondsbezemcompetitie 2005. Op de vraag hoe dit kan, antwoord Paul Gast resoluut: "Teamgeest, dat is de bepalende factor, we hebben alles voor elkaar over, geen gezeur aan boord, maar met zijn allen er meer dan tweehonderd procent voor gaan."

IMS 4

In deze klasse zijn vandaag drie races gevaren. Zowel bij de Binkie Toy als bij de Balans was de spanning groot. De koplopers ontliepen elkaar niet veel en uiteindelijk heeft de Binkie Toy gewonnen met 1,5 punt verschil op de Balans. Er was behoorlijk veel spanning aan boord bij de Binkie Toy. "Ik weet niet waar het aan lag, meldt schipper Bert-Jan van der Woude, maar de tweede race van vandaag hebben we superslecht gevaren. De eerste race hebben we gewonnen en of het nu spanning is, maar die tweede race was slecht. Daardoor werd de laatste race bloedspannend. Maar nu gingen we goed met de spanning om en wonnen we de race."

IMS 1, eindstand na zes gevaren races

1. Daikin Airco van schipper Frans van der Heijden, (2-1-5-1-2-2), 13,5 punten
2. Checkmate 3 van schipper Peter de Ridder, (1-5-3-4-1-1),17 punten
3. Foxy van schipper Sander Vos, (3-3-1-2-6-3), 19 punten

IMS 2, eindstand na zes gevaren races

1. Sunshine 4 van schipper Ab Pasman, (3-1-6-2-2-4), 19 punten
2. Swisslife van schipper Ralph Berkmans, (1-5-1-8-1-1), 21punten
3. Eala van schipper Jan de Vries, (2-3-9-4-11-2) 31,5 punten

IMS 4, eindstand na zes gevaren races. (Noot: race 2 was de inhaalrace, deze is vandaag als derde race gevaren en staat in de uitslagen vermeld als race 2).

1. Binkie Toy van schipper Bert-Jan van der Woude, (1-1-3-1-1-5)12, 5 punten
2. Balans van schipper Ed Brand (4-2-2-2-2-1), 14 punten
3. Gouden Ruiter van schipper Rober Rosen Jacobson (raf-3-1-3-3-4) 22,5 punten

NK Zeezeilen 2005

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: