NK Zeezeilen vanop AUDI<br> "wij hadden beter verwacht"

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 12/09/2005 - 15:03

Dag 1 - 3 korte banen, upwind downwind, zoals we het zo graag hebben. Er staat een 12kn wind en het schijnt dat die er helemaal gaat uitdraaien gedurende de dag. Maar het is nog vroeg dag en er staat genoeg druk om te starten. Even uitstel om de lijn te verleggen, dan 1 general recall om te laten zien dat we er allemaal echt wel klaar voor zijn, en dan starten maar… Drie lussen en downwind finish, vooral druk varen en de speed erin houden. Checkmate, Satori, Daikin en Foxy varen best wel hard. Het valt ons op dat de Swiss Life die in de klasse na ons gestart is begint in te lopen. Onze eerste start was geen topper, maar in de boeirondingen namen we terrein terug.

We denken 5de te zijn in de eerste race en zijn van plan om daar iets aan te doen in de volgende race. De Genua heavy wordt gewisseld voor de medium omdat de wind 2kn gezakt is. Het blijkt een goede beslissing te zijn. 2de start, weer een general recall (ja, ja, we zijn er nog steeds klaar voor), Marc stuurt de boot in een super start en in no time jagen we met vrije wind naar de voorkant van het veld. De enige die voor ons ligt is Daikin die met de nieuwe zeilen van ene zekere Nic Bol vaart. Aan de wind gaat die ietsje hoger en even hard als wij, maar voor de wind lopen we terug in. Gavin trimt de spi zoals alleen de groten dat doen… Pressure, grind in, pole back, grind in again, de tienden van een knoop komen er langzaam bij en we lopen de concurrentie in. Na de Daikin komen we als 2de over de finish, we zijn 2de of eerste, valt nog af te wachten.

3de race, u raad het al general recall, maar deze keer geen 1, maar 2. Jammer want we zouden 2 super starts hebben gemaakt, helemaal vrij. De wind zakt nu naar 7-8 knopen en de medium genua maakt plaats voor de light. Good call want de wind zou niet meer worden wat hij geweest is. Good speed en redelijke goede hoogte, wie ligt er voor ons? Daikin en Weerga, maar de rest lag onder ons. We komen als 5 de om de boei en de spi gaat er vloeiend op alsof we heel ons leven niets anders gedaan hebben. Druk zoeken en vooral met zo weinig wind, de speed erin houden. In light wind speed is king! Aan de benedenton gaat de boom er vroeg af, human pole, Genua erop en Jur zegt dat we de rechtse kant moeten opgaan omdat hij een linkse shift verwacht nabij de boei. Wij varen in iets meer druk en Daikin vaart in… eh, iets minder druk zal ik maar zeggen. De race wordt in gekort en wij zijn blij want we komen als 2de rond de ton. Checkmate jaagt ons wat op, wat ons alleen maar sneller doet varen. Foxy finisht voor ons en sleept ons als 2de over de lijn. De foto`s van de Phoenix waarop de Audi achter hen te zien was, hebben ze nu geen kans meer voor gekregen.

Dag 2
Vandaag staat er een offshore op het programma waarvoor extra punten tellen. Slaapzakken, extra voedsel voorraden en vooral veel vers fruit (tegen scheurbuik!) meenemen zou overbodig zijn vandaag daar we s’avonds alweer in IJmuiden zouden zijn. Er staat slechts een povere 8knoopjes wind, en de regen die ons deze morgen verwelkomde blijkt nu landinwaarts te trekken. De zon zou dus gereserveerd zijn voor hen die offshore zouden gaan. Wij moeten met 3 boten rekening houden, Foxy, Daikin en Checkmate. De offshore zou 1 lange windward-leeward race worden. We starten om 10u en verkiezen in de buurt van Daikin te blijven. De stroming staat richting boventon en zou rond 12:30u draaien. Jur keek naar de kumulusjes boven de kustlijn en maakte een voorzichtige schatting dat de seabreeze er rond een uur of 13 zou doorkomen. Daar moeten we rekening mee houden als we straks terug naar boven gaan zei hij. Checkmate, Foxy en Daikin gaan net voor ons om de boventon, tot onze verbazing ligt de J-Rover (een J39) vlak bij ons. We gaan samen om de ton en Fokko zegt dat je die J-boats niet mag onderschatten. Op het einde van het voordewindse rak begon de wind "eruit te kakken" zoals ze dat hier aan boord zeggen. Het is nu hoeken varen om de snelheid erin te houden. We lopen uit op de Daikin en in op Foxy en Checkmate die als eersten om de beneden ton gaan. Daar zeggen ze ons dat de bovenboei verlegt is. Onze 2 voorgangers gaan naar links. Ze gaan in de richting waar de seabreeze vandaan zal komen zegt Marc en steekt 1 van zijn bekende sigaartjes aan. De wind is nu praktisch helemaal weggevallen. Op het log lees ik 0.63kn en er staat evenveel wind. Nou ja,… wind?! Niemand beweegt, iedereen zit aan lij, ons bekende rode grootzeil hangt er maar slapjes bij. De halve knoop bootspeed komt waarschijnlijk door het aërodynamische kale hoofd van Fokko. Checkmate en Foxy klappen en wij gaan door want er zit een beetje druk voor ons. 10min later varen we 3kn, niet echt in de goede richting, maar wij varen en de rest ligt stil. We gaan in het beetje druk overstag en lopen optisch terug in. Jur neemt de "far-away-looker" kijkt naar de wind en laat de S1 klaar leggen door Kelly (zij weegt met haar 52kg het minste). De wind komt door en bijna tegelijkertijd gaat er bij 5 boten de spi op. De Checkmate van Peter de Ridder loopt majestueus uit alsof hij een privé vlaagje heeft. De rest huppelt er maar een beetje achteraan en kan er alleen maar naar kijken. We gaan als derde rond de boventon die nu in principe de benedenton is geworden en in plaats van weg te klappen om boven onze concurrenten te komen te liggen laat Jur Marc lager sturen om onder hen uit te komen. We gaan hard, erg hard en lopen Foxy en Checkmate zienderogen in. Daikin klapt als eerste richting finishlijn, Foxy volgt kort daarop en wij wachten op Checkmate… Blijkbaar te lang want als we aan de finish komen blijken we de lijn overzeild te hebben. Met een deftige knik in de schoten knallen we naar de lijn en zien hoe er een aantal boten voor ons finishen (teveel als je het mij vraagt). We zullen hier morgen echt alles uit de Audi moeten persen willen we nog een kans op de top 3 maken.

3de dag
Kort samen gevat, 2 general recalls, 1 bij elke start. Kwestie van er nog steeds klaar voor te zijn. We nemen een goede start in de eerste race en komen als eerste aan de boven boei. Binnen de 2 bootlengten staat de spi erop en is de genua neer. Onze manoeuvres zijn best wel ok en we winnen er tijd mee. De Checkmate en Daikin slagen erin om ons te passeren en wij komen als 3de over de lijn. De crew op de Roark haalt hier haar enige mooie 4de plaats door een scherpe tijd neer te zetten juist achter de Satori met Gideon Messink.

2de start, weer een general recall uiteraard, daarna gaan we op het schot over de lijn en komen als 2de om de bovenwindse boei. Eens daar rond spelen we Kerstman en delen cadeautjes uit aan onder andere J-Rover, Checkmate, Serendipity, Foxy, Daikin en Satori. Op een gegeven moment stelde Jaap zelfs voor om eventueel effe binnen thee te gaan zetten voor iedereen? We finishen als 7de en worden uiteindelijk 4de overall. Niet slecht zou je zeggen, maar zoals je weet kan het altijd beter.

En wij…, wij hadden beter verwacht.
Daikin heeft hier dit weekend zeer sterk gevaren en volgens de geruchten met nieuwe zeilen die ze al een jaar hebben en nu voor het eerst gebruiken. Zouden ze zonder Nic Bol het NK gevaren hebben met de oude zeilen? Wie zal het zeggen. In ieder geval heeft de nieuwe Nederlands kampioen met Quantum Sails gevaren en volgens Nic weeral een stap in de goede richting.

Op de Audi gaat nu alles wat betreft racen van boord en wordt het schip omgetoverd van race jacht naar toerzeil jacht. Haar tijd zit erop en zal plaats maken voor een nieuw Zuiderveld’s project. De Audi gaat nu uit het water waar ze zal wachten op een nieuw baasje. Of ze net zo goed verzorgd zal worden als voorheen valt af te wachten…

Xanadu Racing

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: