Silveren Swaen ramt zeiljacht en krijgt DSQ door eigen protest (art.14!)

Tijdens het NK Zeezeilen 2005 heeft zich een brute aanvaring voorgedaan tussen twee schepen. Een IMS 4 deelnemer, "GOUDEN RUITER een 30 voets jacht (PION) uit de IMS 4 klasse, kwam nabij de bovenwindse boei van de eerste race, een up/down baan.
Over bakboord kwam de IMS 1 deelnemer "SILVEREN SWAEN", een 48 voets Swan, met 7 knoop aan denderen. "GOUDEN RUITER" was overstag en lag stil, daar de wind terplekke vrijwel volledig afwezig was. Aangezien "Gouden Ruiter" stillag riep de bemanning tegen de " SILVEREN SWAEN ", die op dat moment zo'n 2-3 scheepslengtes nog van hen verwijderd was (ongeveer 40 meter) dat ze geen roer hadden (voor zover dat nog niet duideljik was). De bemanning van de "SILVEREN SWAEN" begon te roepen: "rot op, donderop", etc. "GOUDEN RUITER" gaf nogmaals verbaal en non-verbaal aan dat daar om praktische redenen feitelijk geen gehoor aan kon worden gegeven en verzocht hen om af te vallen.
Wanneer een Swan 48, 4,50 meter breed is, hoefde deze slechts 2,55 meter van zijn layline af te wijken om vrij te varen. De stuurman van "SILVEREN SWAEN" besloot echter anders.
"SILVEREN SWAEN" voer in een gestrekte koers over bakboord (ongeveer op de layline) en ramde "GOUDEN RUITER", 15 seconden later met 7 knoop vol en haaks, 30 cm van de achterzijde van de spiegel. Een scheur in het schip, volledig vernielde preekstoel, scepters, scepterpotten, voetrail en ingedrukt polyester achterlatend.

Op dit brute geweld had de bemanning van de "GOUDEN RUITER" een uur lang geen antwoord, maar zeilde de wedstrijd wel uit. Daarna hebben ze gekeken hoe provisorisch e.e.a. kon worden vastgebonden zodat alsnog -veilig- het kampioenschap kon worden voortgezet. "GOUDEN RUITER" heeft zich terug getrokken uit deze race (RAF), daar zij (begrijpelijk) verzuimd hadden 720 te draaien.

artikel 14: verplichting tot uitwijken/goed zeemanschap
De internationale Jury heeft een protest van "SILVEREN SWAEN" tegen "GOUDEN RUITER" op grond van bakboord/stuurboord behandeld. "SILVEREN SWAEN" is op zijn eigen protest gediskwalificeerd op grond van artikel 14: verplichting tot uitwijken/goed zeemanschap. Vast is gesteld dat "SILVEREN SWAEN" zo'n 7 knoop voer ten tijde van de aanvaring. Een diskwalificatie op grond van dit artikel komt zelden of niet in deze vorm voor. Een schipper of stuurman van "SILVEREN SWAEN" was niet bij de protestbehandeling aanwezig. De schipper had de voordekker naar de Jury gestuurd.

foto: Silveren Swaen

Getuige gekend door de redactie

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: