GOESE SAS TROPHY:<br> XIPHO had zo zijn eigen manier van starten.

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 19/09/2005 - 11:51

Vrijdag avond de boot van Breskens naar ‘Wemeldinges’ gebracht onder genua 4 met 33kn wind. De XIPHO liep vlotjes 7 à 8kn, om 00:30u zijn we toegekomen en was het bier op. Onderweg hadden noodles gemaakt en tot de conclusie gekomen dat we geen vorken aan boord hadden. Tja, een wedstrijd boot heeft zo zijn charmes.

Ad interim vaart vandaag Marc Flamand en Bas Van Rijswijck mee.

Zaterdag om 12:20u gestart met een achttal knoopjes wind. Er zijn boten die altijd te vroeg op het water zijn, om bv. de bemanning wat in de juiste mood te krijgen en er zijn boten die er in slagen om, éh, ietwat later op de proppen te komen. S’avonds in de bar hoorde ik het volgende: "Ze zeggen op de radio dat er ééntje te vroeg gestart is…, dus, zijn ze gestart…, dus, kunnen we starten! Logica is toch iets moois. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van starten. Ook wij hadden onze eigen manier van starten en die was op zaterdag een half metertje te vroeg. Terug draaien en als laatste over de lijn gaan, volgens het boekje. Even van tactiek veranderen om de slechte punten in goede om te zetten. Onder het veld lopen we iedereen terug in op een vijftal boten na. In de kopgroep liggen de SWISS LIFE, WEERGA, SAMANTAGA, SUMUMM, X-ARGENTA en wij. De eerste plaats wordt een beetje doorgegeven aan het schip dat op dat moment een privé vlaagje heeft. Sommigen liggen soms helemaal stil, anderen gebruiken dan weer hun anker om het verlies te beperken. We proberen van vlaag naar vlaag te varen om de speed er zoveel mogelijk in te houden. WEERGA gaat als eerste om de eerste ton en neemt ons daarbij op sleep. Na het ronden van de 2de ton gaat de spi erop en kunnen we onze eerste winst opschrijven en ronden alle volgende boeien als eerste. Bij elke ronding klokken we winst tegenover de Swan 45 die ons op de voet volgt. We finishen een 4tal minuten voor de SAMANTAGA en zijn tevreden. Maar achter de SAMANTAGA liggen nog een paar concurrenten met een handicap die net iets lager ligt dan de onze. We denken dat de eerste plaats vandaag voor de Ralph op SWISS LIFE zal zijn, of de X-ARGENTA van Eddy Verbinnen. Maar voordat we dat te weten zullen komen moeten we eerst voorbij de sponsorbar van Duvel en het buffet van het Loze Vissertje zien te komen. De Goese Sas Trophy staat bekend om zijn sponsorbar en die heeft vandaag weer alle eer aangedaan. Verschillende zeilers zullen morgen weer met kleine oogjes aan de start verschijnen.

Zondag

Het is een uur of twaalf s’nachts en de bemanning komt druppels gewijs aan boord. De eerste hebben het minste lawaai bij, de laatste… Zij die naar huis zijn gegaan zullen waarschijnlijk het meest in olympische vorm zijn. Als ik om half negen opsta heerst er een vredige stilte over de jachtjes aan de steiger voor de sluis van Goes. Hier en daar liggen schoenen of laarzen aan dek waarvan het geurgehalte waarschijnlijk het aanvaarbare overschreden heeft. Er staat een licht briesje en als dat zo de gehele dag kan blijven zitten we goed.

Er wordt ons een voordewindse start voorgeschoteld en we komen goed weg. De enige die ons wat belemmeren zijn de Pepper-boys. Tot 3 maal toe proberen we om onder hen door te zeilen, de vierde keer hebben we succes. We gaan eerst om de eerste boei en blijven dan ruimte creëren tussen ons en de rest van de kopgroep. We liggen 9min voor de 2de als we volledig zonder wind vallen en iedereen ons terug inloopt tot op een paar bootlengtes. Wij krijgen dan weer druk en zeilen weer een negen tal minuten vrij totdat…u raad het al, wij terug zonder druk vallen en iedereen ons terug inloopt. Dat jojo spelletje hebben we vandaag vier keer herhaalt en aan de voorlaatste boei lopen Swiss Life en Weerga ons voorbij. Maar…, door een oneerlijke maar goede indeling van de wind krijgen wij er iets meer van, en de rest iets minder en we komen terug eerst aan de laatste boei met bijna geen druk.

We hebben zeker 15min naast die bepaalde laatste boei aan de wind liggen zeilen met de gehele crew aan lij. We gingen net 1 à 2 tiende van een knoop sneller dan de stroming. Je hoort de stroming op de boei spoelen alsof het de boei is die snel gaat, maar je blijft er naast liggen. Op een bepaald moment lag die boei 30cm achter onze spiegel. Iedereen hield zijn adem in, want iets minder druk en je dondert achteruit die boei op. "Kan er iemand de nummer van de boei lezen?" Vraagt Robbert droog. Iedereen schiet in een lach, ik val af en ze ligt naast ons. Even zuchten laat de druk van de ketel en voelt goed aan. De seabreeze komt er zachtjes door zetten, Weerga, SWISS LIFE en X-ARGENTA liggen boven ons en krijgen de druk eerst met gevolg dat ze voor ons over de finish lopen.

Deze wedstrijd was een race waar de nationale loterij jaloers op zou zijn geweest. Soms liepen we aan de wind een boot in die onder spi zeilt, en voor de slimmeriken, ja in dezelfde richting. Het was een zeer tof weekend met eens iets anders dan rondje plaat. Als je boothandelingen er dit weekend niet op vooruit zijn gegaan, kan je beter aan curling gaan doen.

Meer info: Goese Sas Trophy 2005

foto © www.vision-art.be

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: