Spannende finales laatste dag Delta Lloyd Open Dutch Championship for Olympic Classes

De laatste dag van het Delta Lloyd Open Dutch Championship for Olympic Classes werd gekenmerkt door spannende wedstrijden en weinig wind. De dag begon voor de meeste klassen met de reguliere vlootwedstrijden. Tijdens deze wedstrijden werd er heftig gestreden om de titel Nederlands Kampioen of om een plek in de finale. In de Tornado, 49er en 470 dames klassen werden er namelijk aan het einde van de dag, met de top drie, finales gevaren. Deze korte spannende races vonden plaats vlak onder de kust van Medemblik en waren voor het publiek op de kant goed te volgen. Uniek vanmiddag waren de camera's en microfoons aan boord van enkele deelnemers. Het publiek kon de live beelden op beeldschermen op de kant volgen. "Het was erg spannend en het leek af en toe net alsof je zelf aan boord zat bij de zeilers , aldus een van de toeschouwers.

Voor Wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout in de 470 klasse viel de finale niet uit zoals ze verwacht hadden. Het Deense team van Henriette Koch en Lene Sommer ging met een bonuspunt de finale in, wat betekende dat zij slechts een wedstrijd hoefde te winnen om de titel Nederlands kampioen te veroveren. De Deense dames hadden aan die ene wedstrijd genoeg. Zij wonnen de race en werden dus Nederlands kampioen in de 470 dames klasse. Claire Blom en Marieke Jongens werden tweede en Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wonnen een bronzen medaille.

Bij de heren ging het Sven en Kalle Coster beter af. Helaas in deze klasse geen halve finales en finales maar vlootwedstrijden. De gebroeders Coster hadden hun voorsprong al dusdanig uitgebreid dat het varen van de laatste wedstrijd eigenlijk niet meer nodig was. De titel was al binnen. Om eens uit te proberen hoe dat nou bevalt wisselden de broers tijdens de laatste race van positie. Kalle Coster nam de taak van stuurman op zich en Sven Coster die van bemanning. Een vierde plaats was het resultaat van deze toch wel bijzondere combinatie. Ook twee broers, Axel en Sander van Bladel wonnen de zilveren medaille en Bart Peeters en Olivier Bakker werden derde.

In de Yngling werd wederom een team uit de kernploeg Nederlands kampioen. Het team van Janneke Hin, Brechtje van der Werf en Petronella de Jong zeilde vandaag sterk. Met een tweede en eerste plaats sloten zij dit kampioenschap af.

Janneke Hin: "Het is hartstikke leuk, we hebben nog niet zoveel gevaren in deze samenstelling maar het ging heel goed. We zijn steeds rustig van start gegaan, we hebben ons niet op laten jagen. We hebben de tijd genomen om tijdens de wedstrijd alles rustig te bekijken en dat ging goed!"

Joeri van Dijk sloot het allereerste Nederlands Kampioenschap in de Neil Pryde RS:X klasse met succes af. Ook hij ging met een gouden medaille naar huis. Het was een leuke strijd tussen Casper Bouman en Joeri. "Casper is met meer wind beter en vandaag met minder wind was ik in het voordeel," aldus Joeri.

In de Star was het tot op het laatste moment spannend wie er met de titel naar huis zou gaan. De strijd werd uiteindelijk in het laatste kruisrak pas beslist. Het team van Willem Jan Kok en Gerard Van Der Krogt werd in de laatste wedstrijd vierde waardoor het team van Alwin van Daelen en Peter Peet met de gouden medaille naar huis ging.

Top drie eindklassering Delta Lloyd Open Dutch Championship for Olympic Classes 2005

470 Mannen
1. Sven Coster/Kalle Coster
2. Axel van Bladel/Sander van Bladel
3. Bart Peeters/Olivier Bakker

470 vrouwen
1. Henriette Koch/Lene Sommmer (DEN)
2. Claire Blom/Marieke Jongens
3. Marcelien de Koning/Lobke Berkhout

Tornado
1. Oskar Johansson/Ruurd van Wieren (CAN)
2. Carolijn Brouwer/Sebbe Godefroid (BEL)
3. Mischa Heemskerk/Coen de Koning

Yngling vrouwen
1. Hin/vd Werf/De Jong
2. Schümann/Kappel/Höpfner
3. Mulder/Hendriksen/Faber

Yngling Open
1. De Jong/Bootsma/vd Broek
2. Engelsma/Meter/Hoekstra
3. Zwanenburg/Bakker/Zwanenburg

Laser Radial dames
1. Evi vd Acker (BEL),
2. Gea Jutjens
3. Merel Witteveen

Laser Radial heren
1. Steven Le Fevre
2. Steven Krol
3. Gijs Pelt

49er
1. Jeroen van Catz/Wilco Stavenuiter
2. Ferdinand van West/Serge de Prie
3. Pim Nieuwenhuis/Daan Schutte

Laser (geen NK maar een klasse evenement)
1. Rutger van Schaardenburg
2. Juri Vogel
3. Gert-Jan Veerman

ONK Olympische Klassen 2005

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: