WELLMENTS neemt vliegende start in Transat 650

Anders dan hij had voorspeld volgt Peter Laureyssens wél de rechtelijn koers in de richting van Kaap Finisterre aan Noord Spanje. Hij ligt momenteel duidelijk eerste in het serieklassement, zevende in de algemene rangschikking.
Zijn koerswijzing heeft te maken met de weersevolutie, het hoge drukgebied dat zich in het midden van de Golf van Biskaje dreigde te ontwikkelen, en dus een windloze barrière zou gaan vormen. Hij had anders het gat omzeild. Liever een omwegje dan minder wind en dus druk in de zeilen. Precies op 24 uur na de start voor La Rochelle wist hij zich dus zeven plaatsen omhoog te werken. Hij had het voor de start ook gezegd dat hij zo snel mogelijk een leidersplaats wou met veel controle op de achtervolgers.

De start, die door een vijftigtal publieks- en persboten werd gevolgd, had iets van een voorzichtige parade. Veel schippers waren zich bewust van de risico’s, een aanvaring bij de 20 knopen noordoosten zou het dramatisch veel schade kunnen berokkenen. Te vroeg starten levert een straftijd op die bij de gevaren tijd wordt geteld.

17.17 u. Peter Laureyssens past een voor hem kenschetsende techniek toe en start in het midden van het veld met een maximale bootsnelheid. Hij voert ook iets meer zeil dan de meeste concurrenten en wringt zich voor het eerste, korte deel tegen de windrichting in, doorheen het bos van concurrenten.
Bij de keerboei neemt hij aanvankelijk de buitenbocht om dan diagonaal dwars doorheen het veld te schieten rakelings langs de boei. Hij heeft immers voorrang bij dat merkteken. Snel zet hij de gennaker, het bolle voorzeil, en surft dan naar de kop van de vloot. Aan zijn linkerkant, waar de wind vandaan komt,zal niemand hem bedreigen. Concurrenten die rechts van hem varen dekt hij af.
Ze verliezen wat snelheid en hij schiet hen voorbij. Ver benedenwinds van hem worstelen velen met hun bolle voorzeilen, die ze in deze windkracht 6 amper de baas kunnen.
Na een dikke tien zeemijl varen en de ronding bij Fort Boyard ligt hij in dertiende positie.
Zijn uitzonderlijke bootsnelheid zal hem nog meer boten doen inlopen.

Wat voor de start gebeurde
Vrijdag 16/09:
Mike Golding, peter van de boot van … Peter. "Hij verdient het hier te zijn. Er rust een zware taak op hem. Zijn eigen ambities waarmaken. Maar vooral gezond enw el te arriveren in Brazilië. Toen was er champagne.
Peter Laureyssens komt ‘s avonds te laat op het etentje dat zijn sponsor Wellments heeft georganiseerd met Golding, ouders, vrienden en journalisten. Dopingcontrole.
"We worden preventief gecontroleerd op producten die een langdurige invloed hebben, dus vooral spierversterkers." zegt Laureyssens die er heel erg gerust in is. Andere dopingproducten, zoals die de concentratie opvijzelen of die vermoeidheid tegengaan, zijn in ieder geval uit den boze.
De zeilers blijven te lang op zee om van de werking te genieten en het na-effect, de kater dus, zou meer kwaad doen dan dat het product kan goedmaken.
Wel gaat hij vroeg naar bed. In een hotel, hoewel hij de voorgaande dagen op zijn Wellmentsboot heeft geslapen. "Eén nachtje moet perfect zijn," knipoogt hij.

Zaterdag 17/09.
Rond 13 uur kijkt Peter Laureyssens op zijn zeilerspolshorloge. "Ik wist het wel. We zijn te vroeg klaar en we mogen pas binnen een uur de haven uitvaren." Hilariteit alom. Laureyssens zal de geschiedenis ingaan als de beste voorbereide zeiler.
Toch klimt de zeilmaker Eric Guegan een kwartier later als een eekhoorn tot in de top van de mast. Met een tik tegen de Windex (windvaantje), zet hij de indicator recht. Eén graad maar. Anders krijgt de stuurman van beneden de indruk dat de wind langs de ene kant anders invalt dan langs de andere.
Als de volgboten de Wellments komen halen, zegt Peter: "Allée dan maar hé." Op de steiger staan zijn maten te slikken.

foto © www.vision-art.be

www.plyachtracing.com

www.transat650.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: