Michel Kleinjans en ROARING FORTY in de startblokken voor Round Ireland solorecord

  • Author: entityone
    Date: do, 22/09/2005 - 11:17

De Belgische Open 40 ROARING FORTY en haar schipper Michel Kleinjans wagen wellicht morgen vrijdag een poging om het Round Ireland- solorecord scherper te stellen. Dat record is sinds 12 september 2005 in handen van de Ierse helikopterpiloot Michael Liddy, die met zijn standaard Bénéteau 40.7 in 5 dagen en 12 uur en 11 minuten rond Ierland snelde.

De ROARING FORTY is een héél ander type boot: het in 1997 door Ad Konijnendijk getekende schip is speciaal ontworpen voor het solo-zeilen. Antwerpenaar Michel Kleinjans zeilde er al vele zeemijlen mee en kent de boot als zijn broekzak. Het voorlopige hoogtepunt had de solo transatlantische zeilwedstrijd (de Ostar) in juni moeten worden, maar door een afgebroken mastrail moest Michel de strijd voortijdig staken.

Als kort intermezzo stak Michel nog de Cowes-Dinard zeilrace op zak, en verhuurde hij zijn schuit aan twee Britten die er de Fastnet mee zeilden.

Sindsdien ligt de boot in het Ierse Dun Loaghaire: in de plaatselijke jachthaven, het officiële vertrekpunt voor elke poging om het Round Ireland record te verbeteren, wordt Michel’s Open 40 momenteel klaargemaakt voor ‘haar rondje Ierland’.

Michel plant vóór het weekend te vertrekken, wanneer een geplande zuidoostenwind over Dublin Bay blaast. Met die wind hoopt hij tijdig rond het noordelijke puntje van Ierland te geraken, en liefst nog wat verder. Op de Atlantische Occeaan zou de wind dan draaien naar het westen, zodat de ROARING FORTY fullspeed terug naar Dublin kan. "Ik probeer het te doen in drie dagen en 12uur maximum", voorspelt Michel, vooraleer er aan toe te voegen "dat hij het als het kan in nog wat minder tijd doet"

Het totale traject bedraagt 708 mijl, en de geïnteresseerde zeiler mag zijn rondje Ierland in wijzerzin of tegen wijzerzin draaien. Het enige dat voor iedereen hetzelfde blijft is de man die de start- en aankomsttijd noteert: dat is Chris Moore, ex-commodore van de Ierse National Yacht Club.

Ter info: het huidige record voor bemande jachten staat op naam van de Franse 60-voeter CITY JET/SOLUNE, in 57 uur 41 minuten.

Website Michel Kleinjans

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: