18de ANTWERP RACE:<br> sportief hoogtepunt van WaterkAnt

Zaterdag 1 oktober worden in Hoboken, Breskens en Terneuzen de start gegeven voor de 18de Antwerp Race.
Ruim 50 open boten, de zg. eenheidsklassen, starten vanuit de Hobokense Watersportvereniging en varen 3 manches: Hoboken Antwerpen Rede, een rondje op de rede en vervolgens Antwerpen Hoboken.

Met deze bijkomende race, speciaal voor open klassen zoals die waarmee de Olympische Spelen worden gevaren, krijgt de Antwerp Race een nog sterker zeilaandeel.

De deelnemers zijn voornamelijk jonge zeilers uit de Antwerpse clubs met vestiging aan het Galgenweel, de kweekvijver van de wedstrijdzeilers.

In Breskens starten de grotere racers in de klassen: Maxiracers, IRC 1 en 2, ORC 1 en CRC A1. Het eerste startsignaal klinkt om 0825 u met de definitieve start om 0830. De grootste en dus snelste schepen starten hier het laatst.

In Terneuzen starten de middelgrote en kleine kajuitracers om 0915 in de klassen

CRC B en C - ORC 2/3/4, IRC 3/4 en 5/6, de halftonners en de sportbotenklasse. Ook hier wordt gestart volgens groottecategorie.

De race volgt het vaarwater van de Schelde. Alleen de maxi’s gaan langs het hoofdvaarwater tussen Terneuzen en Hansweert. Bij het kruispunt van Hansweert wordt de race doorheen een poort geleid om het groot vaarwater voor de beroepsvaart vrij te houden.

Niet vergeten dat deze grootste zeilrace van de Lage Landen plaatsheeft op een rivier vol drukke beroepsscheepvaart. Alsof de Ronde van Frankrijk zou verreden worden op de E 40.

Enkele opvallende schepen of klassen:
Platinum: de in België wonende Nederlander Hans Bouscholte (Volvo Ocean Race, Frans kampioen FC8, Tour de France à la Voile, …) gaat met een Open zestigvoeter voor de Line Honours, de eer om als eerste door de finish te gaan. De open zestigvoeter is een type voor oceaanraces en mett 18.80 m

De Sumumm, een Mumm 30 eenheidsklasse waarmee de Tour de France à la Voile gezeild wordt. Schipper Christopher Van den Hautte neemt drie Marseilleese zeilers aan boord om in zijn klasse, de ORC club 1, de lakens uit te delen. Marseille is gaststad op deze 18de Antwerp Race.

5 half tonners, waaronder de Général Tapioca. Dit is een groep van prototypeboten die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw furore maakten. Door twee Belgische schippers, Bert Janssen en Philippe Pilate, is de klasse weer helemaal heropgeleefd en racen ze weer als tevoren.

5 Mini’s, de klasse van 6,5 meter lange boten zoals die van Peter Laureyssens waarmee hij in deze dagen de Transat 650 oceaanrace domineert. De meeste van deze zeilers komen ook uit de Ecover Ocean Sailing Academy, een trainingscluster voor oceaanzeilers.

En dan is er ook nog de Smutje van Guy Trouwen, als illustratie dat de helft van deze deelnemers bestaat uit sporadische deelnemers die dit jaarlijkse evenement voor geen geld willen missen. Er bij zijn is belangrijker dan winnen, zeker en vast.

De wind- en weervoorspelling belooft matige tot lichte koelte (4 tot 3 Bft // 14 afnemend tot 9 knopen) uit het zuidwesten. Wat betekent dat de race voor driekwart van de afstand dragende wind zal hebben, alleen bij de laatste rakken wordt het meer tegen wind in. Echt ideaal om snelheidsrecords te breken is dit echter niet.

Het spreekt dat de weersevolutie door alle deelnemers nu nauwlettend in het oog wordt gehouden.

Het publiek kan best vanaf 14 uur post vatten aan de Scheldeboorden om de finish van dichtbij te volgen. De deelnemers laveren tot aan de ‘blauwe steen’ van de kaden om de laatste meters nog winst te pakken.

© Ship to Shore

Antwerp Race 2005

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: