AMERICA'S CUP<br>Excitement in slow motion

  • Author: Yan T.
    Date: za, 03/09/2005 - 12:42

Het Amerikaanse BMW Oracle won de eerste fleet race, een geluk dat Alinghi niet deelde in de tweede race. Er stond 8kn wind, en die 8kn viel bijna helemaal weg tegen het einde van de 1ste race. Voor de start van de 2de race hadden de weergoden besloten om iets meer druk te geven. Met de start dan toch…

Fleet Race One
Emirates Team New Zealand was het eerste team dat de leiding nam toen ze de rechtse kant op gingen, daarna was +39 aan de beurt, deze keer langs links. Luna Rossa klapte naar binnen en nam de leiding over op een paar centimeters van Alinghi. Samen speelden ze een kat en muis spelletje en hadden geen oog voor +39 die de lijwaartse gate nam onder een betere hoek en ging zo met de vrije wind lopen. Die leiding behield +39 totdat Team New Zealand meer druk vond op de rechtse kant, Desafí­o Español met zich meenemend. Het ging nu tussen 4 teams Luna Rossa, Spanje, Nieuw Zeeland en +39. Deze vier hingen erg dicht tegen elkaar toen ze de laatste bovenwindse boei omgingen. Alinghi was terug gezakt naar de achterhoede. BMW Oracle had bijna constant zesde gevaren en was praktisch niet in kontact geweest met de kopgroep. Ze lagen meer dan een halve km achter en hadden weinig te verliezen door een alternatieve route te nemen in het laatste benedenwindse rak. In tegenstelling tot de kopgroep gijpte Chris Dickson naar rechts. Op dit moment had de wind er bijna helemaal de brui aan gegeven, maar de Amerikanen hadden het enige vlaagje wind gevonden dat er op het water te vinden was. Dit had hen gelijk gebracht met de Spanjaarden die nog steeds aan de leiding lagen. Een slechte gijp door Karol Jablonski op Spaanse bodem maakte dat Oracle kon weg komen. De nieuwe vijand was nu de tijdslimiet… Iedereen aan boord van Oracle keek zenuwachtig op z’n horloge waar de seconden meedogenloos weg tikten. Met een tijdslimiet van 40min tussen de bovenwindse en de benedenwindse boei dreef BMW Oracle zó nipt over de lijn dat vele toeschouwers niet zeker waren of ze nu gefinisht waren of niet? Alinghi kon de 2 de plaats opeisen en de voormalige leiders +39 waren terug gevallen naar een 9de plaats. Het is zoals Fokko almaar zegt: het is pas over als we op de bus zitten.

Fleet Race Two
Het leek erop alsof deze race van Alinghi zou zijn. De Zwitsers hadden een goede start genomen met snelheid in het midden van de lijn en Jochen Schuemann liet zien wat ze juist bedoelen met "Alinghi-speed" door met de neus van het schip voor alle anderen uit te steken. Alinghi domineerde deze race met Team NZ, Luna Rossa, Desafí­o Español, en Shosholoza die de vier plaatsen af en toe eerlijk met elkaar deelden. Maar de Zwitsers konden de tijdslimiet niet waarmaken (dit op slechts een paar bootlengtes van de finish) en Peter Reggio was verplicht om de race uit te stellen.

Volgende start zal zaterdag om 12:10u zijn.

Malmö-Skåne Louis Vuitton Act 7 Resultaten and Points Leidersbord

BMW ORACLE Racing 1/12

Alinghi 2/11

Desafí­o Español 2007 3/10

Emirates Team New Zealand 4/9

United Internet Team Germany 5/8

Luna Rossa 6/7

Team Shosholoza 7/6

Mascalzone Latino-Capitalia Team 8/5

+39 Challenge 9/4

K-Challenge 10/3

China Team 11/2

Victory Challenge 12/1

Foto © Gilles Martin-Raget
Meer info :America's Cup 2005

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: