AMERICA'S CUP<br> Spannende top 3

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 04/09/2005 - 13:23

Malmö, 3 September, 2005 - Het was een sprookje voor de Fransen op K-Challenge die de leiding namen aan de eerste bovenwindse boei en deze niet meer afgaven. Alinghi moest herstarten , maar kwam mooi terug tot een 4de plaats.

In de 2de race stond er bij de start nog steeds 7-8kn wind, maar die nam toe tot een 14kn en shifte ietsje naar links. Hert was Luna Rossa die iedereen achter zich liet totdat hun genua er de brui aan gaf. Alinghi die er net achter lag had weinig moeite om de Italianen te passeren terwijl die vochten om zo snel mogelijk hun genua te wisselen. Luna Rossa kon nog terug komen, maar het was Alinghi die de race gemakkelijk won. Op de puntentafel zien we bovenaan Alinghi en BMW Oracle met gelijke punten staan gevolgd door Luna Rossa, Emirates Team New Zealand en Desafí­o Español die het niet gemakkelijk zullen hebben om de leiders van hun plaats te verdringen.

Fleet Race 2
Met een stabiele wind in zowel richting als sterkte moest er vooral gevaren worden op bootspeed. Dit maakte de overwinning van de 6 jaar oude K-Challenge alleen maar indrukwekkender. Thierry Pepponet vond goede druk op de rechtse kant van de baan en leidde de Amerikanen maar nipt om de boventon.

Alinghi en Team Shosholoza hadden een truc gevonden om zonder problemen eerst weg te geraken aan de startlijn, namelijk te vroeg starten! Ze moesten dan ook onverbiddelijk terug keren en opnieuw starten. Alinghi startte in de vuile wind van de vloot maar kon zich al snel herpakken. Door hun enorme bootspeed waren de verdedigers van de Cup al in het midden van de vloot bij het eerste merkteken. Bij de finish lagen Luna Rossa, Alinghi en Spanje zo dicht bij elkaar dat ze in die volgorde met een overlap over de lijn gingen. Emirates Team New Zealand was aan het jagen tijdens het eerste rak, maar slechte boot tactiek bracht hen terug in de vloot en ze werden 6de juist voor +39.

In het laatste voordewindse rak naar de finish ging de spi van Mascalzone Latino eraan toen die de zaling tegen kwam tijdens een gijp. Ze behielden hun plaats tot over de finish vlak voor United Internet Team Germany. De Zuid Afrikanen sloegen er ondanks hun slechte start in om toch nog voor China Team te eindigen.

Fleet Race 3
De vloot kwam mooi weg in een 7kn wind en nadat er in de vorige race winst viel te halen langs rechts klapten de meeste teams al snel weg over stuurboord. Luna Rossa en United Internet Team Germany liepen gewoon door. Hadden zij iets gezien wat de anderen niet hadden gezien? De wind nam toe naar een 14kn en shifte inderdaad naar links wat hen al snel in de leiders positie bracht. De Italiaanse snelheid was voldoende om over de voltallige vloot te kruisen op drie kwart van de baan en James Spithill controleerde de vloot. De Zwitsers hadden een niet zo goede dag wat betreft starten vandaag maar als het om bootspeed ging waren zij de snelste. Zij gingen als 2de om de bovenwindse ton achter Luna Rossa, de vloot lag erg dicht tegen elkaar op de stuurboord layline met erg weinig plaats voor Duitsland en Mascalzone die over stuurboord mee wilden inschuiven. Het lukte United Internet Team Germany net, maar Mascalzone Latino had minder geluk en kon maar juist een aanvaring vermijden. Na het nemen van hun penalty draai lagen ze achterin de vloot. Voorin had Luna Rossa zijn voorsprong op Alinghi behouden en kon eerst aan het laatste aandewindse rak beginnen nipt gevolgd door de Zwitsers. Maar dan… een ramp, de genua viel aan dek van de Italianen en Alinghi vond het nu wel tijd dat ze de leiding overnam en dit om die niet meer af te geven. Luna Rossa was zeer snel in het hijsen van een nieuwe genua en kon het verlies beperken tot slechts 1 plaats. Alinghi vaarde als eerste over de finish gevolgd door Luna Rossa en Emirates Team New Zealand in gevecht met BMW Oracle Racing om de derde plaats die hun handen vol hadden met de Spanjaarden van zich af te houden. Het hele pak was weer tezamen gekomen en gaf de toeschouwers vloot een spectaculaire finish.

De laatste race dag is gepland voor zondag om 12:10u

Malmö-Skåne Louis Vuitton Act 7 Resultaten en punten

BMW ORACLE Racing 1/12 2/11 4/9 32

Alinghi 2/11 4/9 1/12 32

Luna Rossa 6/7 3/10 2/11 28

Emirates Team New Zealand 4/9 6/7 3/10 26

Desafí­o Español 2007 3/10 5/8 5/8 26

K-Challenge 10/3 1/12 9/4 19

United Internet Team Germany 5/8 10/3 7/6 17

+39 Challenge 9/4 7/6 6/7 17

Mascalzone Latino-Capitalia Team 8/5 8/5 11/2 12

Team Shosholoza 7/6 11/2 10/3 11

Victory Challenge 12/1 9/4 8/5 10

China Team 11/2 12/1 12/1 4

Meer info :America's Cup 2005

foto's © www.vision-art.be
AMERICA'S CUP

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: