"Big boats take the glory, small boats do the job!"

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 05/09/2005 - 15:27

Met 16 waren ze, de zeilers van de OK jol klasse. Een klasse wiens naam gelijk staat met die van Bart Bomans die hier in België (en omstreken…) de OK klasse al jaren domineert. Maar Bart is er nu niet meer bij, hij is nieuwe uitdaging gaan zoeken in de Snipe klasse. Het was dus uitkijken wie er de fakkel zou gaan overnemen en de volgende namen stonden op het lijstje: Paul Verrijdt die de laatste jaren samen met Bart getraind heeft en verleden jaar nog 12de werd op het Frans Kampioenschap, verder Marc Vande Ghinste die 2de werd op het BK 2004, de underdog Marc Geboes die er heel wat trainingsuren heeft opzitten en Thierry Demblon die best wel met een mooie boot op de proppen kwam.

Het BK werd verspreid over 3 en 4 september, had veel zon, middelmatige wind en de gemene shiften waar het Galgenweel bekend om is. Thierry Demblon schrijft als eerste een 1tje achter zijn naam met daarachter Marc Geboes. Duitsland had een rockstar gestuurd onder de naam Ralf Mackmann die zaterdag een DSQ (door middel van abnormale lichaamsbewegingen het schip sneller doen varen), een OCS (binnen de 1 minuut regel over de startlijn) en een eerste plaats op zijn lijstje heeft gezet. Zijn aftrek was dus al bekend. Paul vaarde een 4, 2 en een 1tje. De wedstrijdleiding in de persoon van Eddy Rogiers vond 3 races voor een zaterdag meer dan voldoende en vroeg de wedstrijdzeilers beleefd om de volgende dag terug te komen.

Zondag 4/9
Eerste start om 11u, er stond een licht middelmatig windje van ongeveer 9 à 10kn. Het wedstrijdveld van 13 boten was gegroeid naar 16. Driehoek, lus, driehoek, lus, finish. Paul Verrijdt ging met de eerste 1ste plaats lopen en wist later aan de bar te zeggen dat het een gehele nieuwe ervaring voor hem is om vooraan te varen.. Normaal vaart den Bart altijd voor mij…, dus dat was wel effe wennen, maar het geeft wel een goed gevoel. Marc Geboes vaart knap 2de en laat de Duitse Ralf hiermee achter zich die 3de word. De 2de race van de dag wordt ingekort doordat de wind zodanig shift dat het indewindse rak bezeild wordt. Marc Geboes vaart hier als eerste over de finish gevolgd door Paul Verrijdt die op zijn beurt onze Germaanse vriend weer op een derde plaats zet. Tijd om te eten. Veel honger heb ik niet, daar de zon zich van haar beste kant laat zien heb ik vooral dorst. Of is het nadorst? De laatste race van de dag werd nipt gewonnen door Ralf Mackmann die Paul Verrijdt en Marc Vande Ghinste in zijn kielzog had. Het was nu uitkijken naar de prijsuitreiking en het plechtig doch lichtjes gedwongen te water laten van de nieuwe Belgische kampioen. Bart Bomans en Frank Van Roy hadden de legendarische Jos Claessens (84 en bouwer van de eerste OK’s) mee genomen om hen bij te staan in deze daad. Weerstand bieden was dus zinloos. Even was het nog onduidelijk of ze nu op 3 of 2 zouden loslaten met het zwieren, maar onder luid gejuich en geklap werd de nieuwe nummer 1 van België het water in gegooid. Drijfnat maar met een brede smile kroop Paul Verrijdt uit het water en werd gefeliciteerd door Thierry Demblon uit Hofstade en Marc Geboes respectievelijk 2de en 3de. De prijs van de eerste houten boot gaat naar Rod Andrew die hier trouw elk jaar weer aanwezig is met zijn eveneens in OK zeilende vrouw Johanna Becker-Andrew.

Wie dacht dat de OK klasse met het gaan van Bart zijn geest heeft gegeven komt bedrogen uit. Het was een enorm tof weekend dat zonder protesten is gevaren.

Zelf heb ik ervaren dat je regelmatig terug naar de ‘kleinzeilerij’ moet stappen om "het gevoel" niet te verliezen. Vorige week vaarde ik nog een derde plaats op Breskens Sailing Weekend en dacht goed bezig te zijn, vandaag werd ik voorlaatste. Wat wil dit zeggen? Dat ik terug meer mijn gezicht ga laten zien op open zeilboten.

Big boats take the glory, small boats do the job!

archieffoto van Bart Bomans

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: