Volvo Ocean Race - 2554 nautical miles to go

  • Author: Yan T.
    Date: do, 12/01/2006 - 17:44

2554 nautical miles to go, voor ABN Amro 1 dan toch. Wat is er zoal veranderd? Laat ons achteraan beginnen.

Op een zesde plaats: Brasil 1 is terug zeilende en heeft als doel ING Real Estade Brunel in te halen. Gaan ze daarin slagen? Gedreven zijn ze in ieder geval. Ze liggen 2529nm achter de leider en lopen 19kn. De president van Brazilie heeft hen een mailtje gestuurd met de volgende boodschap: "I want to congratulate skipper Torben Grael and his entire Brasil 1 team for returning to the Volvo Ocean Race regatta. The persistence that the Brazilians have shown, even after a series of problems, proves that we are a nation that never gives up. I wish good luck to all this sailors that are travelling around the world representing the name of our country in this important competition."

Op een vijfde plaats: ING Real Estade heeft problemen met de mastgleuf en ze kunnen maar een veel kleiner zeil oppervlak voeren dan ze normaal zouden moeten. Grant Wharington beschrijft het als volgt: "Het is alsof je met een V8 motor rijd en maar 4 kleppen gebruikt". Ze varen volgens de laatste berichten met 3 reven wat qua opp ongeveer hetzelfde is als een Optimistenzeil (allé, bij wijze van spreken dan toch). Woos (Gareth Cooke is druk in de weer om de nodige reparaties te ondernemen.

Op een vierde plaats: Pirates of the Caribbean heeft wat gas moeten terug nemen toen ze gisteren een luide knal hoorden en vreesden voor de kiel. Maar bleek dat de bevestiging van de neerhouder aan de mast er gewoon uitgetrokken was. Ze hebben de boel euh..., gespalkt en wachten nu op wat minder wind om de vang deftig te kunnen repareren. Maar dat is niet alles... Blijkt dat ze ook scheuren in de ophanging van de kiel hebben ontdekt. Dé moment om de kiel terug in zijn normale positie te kantelen. De Piraten krijgen via deze scheuren water binnen, maar niet in die hoeveelheid dat de pompen het niet aankunnen. Ze hebben tests gedaan met de kiel op 0, 20° en 40° helling en 40° is out of the question! Dan gaan de scheuren zoveel open dat het niet meer mooi is, 20° gaat nog. Foto’s en videomateriaal zijn reeds opgestuurd naar de designers.

Op een derde plaats: Movistar pakte winst op de Black Pearl die van 22kn naar 16kn moest terugvallen voor hun reparatie. Ik ben er zeker van dat de koning van Spanje ook trots is op deze jongens.

Op een tweede plaats: ABN Amro 2 die gisteren een nieuw 24u wereld record neerzette. Vandaag is geen goede dag om records te verbeteren, maar ze zijn nog steeds de snelste boot van de vloot met een gemiddelde van 21.7 knopen

En op de eerste plaats: ABN Amro 1 die 226nm voor haar zusterschip ligt, 111nm voor Movistar dan de volgen de Piraten op 361nm, Real Estade Brunel op 1118nm en zo’n 9 dagen voor Brasil 1

.

Ze moeten nu naar boven om langs de Noord kant van de Eclips Eilanden aan de Zuid West kant van Australie te passeren. Op de weerkaarten ziet het eruit dat er nogal relatief weinig wind is, maar er bevind zich daar een weerfenomeen dat "Freemantle Doctor" noemt. Een wind die je een beetje kan vergelijken met de Mistral of de Meltemi in de Middellandse Zee. Ik denk dat er op dat punt nogal wat kan gaan veranderen...

foto © Team MOVISTAR

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: