Zoete zachte zuidenwind - Winterwedstrijden op het Veerse Meer

  • Author: entityone
    Date: wo, 18/01/2006 - 16:19

Weer een zeildag om in te kaderen: perfecte blauwe en zuivere lucht, gestreeld door een zoet zuidenwindje dat de meeste zeilers in deze wintertijden wel weten te waarderen. Een frisse neus halen op het glasheldere Veerse water weet ons op die manier steeds weer te bekoren. Het hoeft niet altijd de pannen van het dak te waaien...

Het leuke weer staat garant voor een pak deelnemers die hun krabbel komen zetten op het inschrijfblad bij Bram in het Oorlam. De winterwedstrijden van de WSVW trekken een trouw publiek aan dit jaar.

Aan de startlijn is het nog net niet drummen geblazen maar met de heersende zuidenwind staat in het handboek van de grote A-klassers geschreven dat je zo hoog mogelijk moet vertrekken, je moet als het ware de snorharen van de wedstrijdcommissaris kunnen tellen. Om stipt 12 uur schiet hij de grote jongens op weg: de tweeling Dufour 34’s D&D en DOUBLE JJ, de Grand Soleil-met-blitse-zeilen HARDEBOLLE, de elegante Stephen Jones SPIRIT LADY, of nog de nieuwe Hanse 37 TARAKE, die deze zondag wel extra lang zal genieten van het droge dagje uit...

Tien minuten later scheren de kleintjes over de startlijn. Vanwege de voor hen te hoge bomen (die vangen veel wind) aan de loefzijde van de startlijn, start het pak gegroepeerd bij de lage kant van de lijn, bij paal 9, waar FREE 2 zich wat iets te veel laat afdekken door NAUTI GIRL, die op haar beurt aan loef voorbij gelopen wordt door de URIA, verlost van de zware tweebladschroef (en een pak schelpen). De URIA loopt langzaam weg van de vloot, en bij paal 15, waar de spinnaker (ne schone zenne!) erbij kan, heeft ze al ruim 100 meter voorsprong.

Ook de lokale doldrums komt ze goed door, enkel de blauw-geel-rode spi van de FREE 2 lijkt weer dichterbij te komen. Na paal 22 worden de schoten wat aangehaald, en vanaf de volgende paal gaat het met een schuimsnor aan de boeg (onze schipper geniet zichtbaar) halvewinds naar het keerpunt van de B-klassebaan, bij paal 28, waar de spinnakertjes terug in de zak mogen om plaats te maken voor de grote genua’s. De grote schepen mogen nog een paar palen wachten.

Scherp aan de wind vatten we met de URIA de terugtocht aan, en een halstarrige poging om toch terug een spi te zetten levert enkel de FREE voordeel op: de rood-witte Drifter 25 sluipt langzaam dichterbij. Puur op snelheid slagen we er in om het verlies weer wat goed te maken, maar vanaf het moment dat we weer gaan opkruisen, zien we dat FREE sneller zeil, en vooral hoger zeilt. Zou ze dan toch?

Behoudend opkruisend om niet op onvoorziene ondieptes te stuiten, blijven we supergeconcentreerd trimmen, gewicht verdelen, trimmen, ... Bij paal 13 kan er dan met een knik in de schoot net op de finishlijn aangelegd worden. We zien dat de FREE op 50 meter achter ons blijft steken en luttele tellen later ... horen we het verlossend getoeter. Da’s nu eens een ééntje voor ons op het uitslagenblad.

Nagenietend in de kuip zien we de rest van het veld binnenkomen, o.a. de D&D die bij de grote boten de concurrenten weer eens het nakijken gaf, en de KEY LARGO die als vierde van de kleintjes het haventje binnenloopt (op zeil, want geen motor meer, en erger: zonder pannenkoeken...). Overal stralende gezichten. Weer zo’n dag die ze ons niet meer kunnen afnemen. We zijn weer vergeten waarom we vanochtend vroeg uit de veren moesten...

Het Team FERRARI had na afloop wel een verrassing in petto voor haar schipper: unaniem voinden ze dat hij vandaag slecht gevaren had, en het teveel aan haar voor zijn ogen moest er dan ook aan geloven. Geknipt en geschoren op het voordek van je eigen boot. Bij 2°C. Ook dat kan hier.

Zin om eens mee te doen? Afspraak op zondag 12 februari om 10u30 in ‘het Oorlam’ (clubhuis WSVW) voor de inschrijvingen. Eerste start om 12u00.

A-klasse
1. D&D (Dufour 34), D. Lecompte
2. HARDEBOLLE (Grand Soleil 34.1), M. Van Loo
3. SWINGER (Westerly Fulmar), B. Nagtegaal
4. DOUBLE JJ (Dufour 34), J. Buyens

B-klasse
1. URIA (Eyghtene 24), W. Strybol
2. FREE 2 (Drifter 25), P. Leysen
3. NAUTI GIRL (Etap 23i), C. De Schrijver
4. KEY LARGO (Achilles 24), C. Liessens

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: