Volvo Ocean Race - nog 135 zeemijl tot aan de finish voor ABN AMRO 1

  • Author: Yan T.
    Date: vr, 20/01/2006 - 20:20

ABN Amro 1 ligt 11nm uit de kust en zeilt tegen 5kn, soms doen ze er 6, soms liggen ze helemaal stil. Ze moeten nog 85nm afleggen tot aan het begin van Port Phillip Bay en het is nog 135nm tot aan de finish. De crew kan niets anders doen dan zich aan te passen aan de omstandigheden. Trimmers lossen en trimmen de lichtweer schoten en de stuurman doet er alles aan om de boot op snelheid te houden. Niemand slaapt.

50nm achter de leider speelt zich hetzelfde scenario af, maar deze keer is de boot groen, geel en wit, niet zwart. ABN Amro 2 loopt ietsje sneller dan ABN Amro 1, maar ook zij zijn helemaal opgeslokt in niemandsland.

Als we nog 100nm meer Zuid gaan komen we Movistar tegen. Zij hebben nog slechtere omstandigheden dan de leiders want zij lopen slechts tegen 4kn, en dit in een minder gunstige hoek. Ze hebben dus nog een lange weg af te leggen tegen 4kn…

De piraten liggen 594nm achter en zij hebben het genoegen 12kn te kunnen lopen, 1 volle knoop sneller dan de wind. Ze benutten met hun kiel die niet meer kantelt niet echt het volle potentieel van een Volvo 70, maar ze hebben tenminste wel het gevoel dat ze vooruit gaan.

1124nm achter de leider ligt een boot waarop heel Melbourne ligt te wachten, nee, niet Cargo Wallenius Wilhelmsen, maar ING Real Estade Brunel. Zij lopen 13kn in 14kn wind.

Brasil 1 heeft laten weten dat ze niet voor de Eclips eilanden (je weet wel, voor de punten) zullen gaan maar rechtstreeks koers naar Freemantle zullen zetten. Het zou gewoon teveel tijd in beslag nemen om die eilanden te bereiken voor maar één enkel puntje terwijl er meer te rapen valt in de in port race zei de tweevoudig olympisch kampioen. In Freemantle is de shore crew al alles in de weer aan’t zetten om de boot zo vlug mogelijk in Melbourne te krijgen. Ze zal waarschijnlijk over land getransporteerd worden. De mast die nog steeds in Londen is zal pas volgende week in Australië verwacht worden (Brasil 1 trouwens ook…).

Foto © Team ABN AMRO

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: