Goofy Race januari - Schippers verkijken zich op het lage water

Op de Oosterschelde voor Colijnsplaat voeren 92 boten met hun schipper en bemanning zaterdag de traditionele Goofies zeilrace onder nagenoeg perfecte omstandigheden. Er stond een oostenwind rond windkracht 3 en de zon scheen bijna de hele dag. Door de oostenwind was er tijdens het laagwater in de middag een extra verlaging van ongeveer 30 cm.

Een aantal schippers, zelfs met plaatselijke bekendheid, hielden daar onvoldoende rekening mee en liepen aan de grond. Behalve wat lichte schade aan de ego’s was er verder geen schade aan de boten.

Een 2 tal boten bleef wat langer vastzitten. Een schipper voer zijn boot in de morgen een half uur voor de start in het zicht van de haven omhoog (aan de grond) en kwam pas weer los om 10 minuten voor zeven in de avond. Hoewel ze zich de race heel anders hadden voorgesteld, was ook deze bemanning zeer tevreden over een mooie dag op de Oosterschelde.

Bij de uitslagen vielen een aantal zaken op.

In de IMS 1 klasse haalde Wessel Liezenga met de WEERGA (imx40) zijn eerste overwinning voor dit jaar. In de zelfde klasse zag de schipper Frans de Vries-Lensch die door omstandigheden aan de wal moest blijven dat zijn zoon met de STORTEMELK (x43) naar een verdienstelijke 2e plaats varen.
Beide boten bleven net als de TOUCH of GLORY (40.7) voor de favorieten in de klasse de FOXY (imx40) van schipper Vos en de CHECKMATE 3 (BH41) van Peter de Ridder.

In de IMS 2 klasse redde Kees de Ridder door een overwinning de familie eer voor Joost Nijpels met de AMIGA (31.7) en de SWISSLIFE met Marc Flamand.

Bij de ongemeten boten won Jose de Poorter met de RED DEVIL, de kleinste en langzaamste boot van de vloot. Daarmee zijn dan direct de verhalen de wereld uit dat je op stroom alleen met een grote boot kunt winnen.

De top 3 uitslagen:

First 31.7
1e SHOEBOX van Jan Sondag uit Bergen op Zoom
2e MAGNIFIQUE van schipper Johan Dirk van der Endt uit Yerseke
3e MARTINY van schipper Verschelling uit Terneuzen

IMS 1
1e WEERGA van schipper Wessel Liesenga uit Middelburg
2e STORTEMELK van schipper de Vries-Lensch (junior) uit Rotterdam
3e TOUCH of GLORY met schipper Eddy Lekens (Ice) en het ClubRacer Zeilteam uit Antwerpen (B)

IMS 2
1e ALDEBARAN van schipper Kees de Ridder uit Kats
2e AMIGA van schipper Joost Nijpels uit Kappellen (B)
3e SWISSLIFE van schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen (B)

ORC-CLUB
1e SULA met schipper Wim Huiszoon uit Middelburg
2e RACER met schipper Jill Ponet uit Schoten (B)
3e ABOEN met schipper Johan Bol uit Goes

Ongemeten Boten
1e RED DEVILmet schipper Jose de Poorter uit Terneuzen.
2e HALFMOON met schipper Bert Jansen uit Berchem (B)
3e SPOOKSCHIP met schipper Jan van Hemeldonck uit Antwerpen (B)

Volledige uitslagen in HTML formaat:

De Goofy's Races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofy’s races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: