19de Antwerp Race

Slagveld van records in de 19de Antwerp Race

De 19de SLAM Antwerp Race gaat de geschiedenis in als de aller-snelste. Hoewel de start een uur werd uitgesteld omdat de scheepvaartpolitie zeker wou zijn dat de 8 bft noordwestenwind inderdaad zou afzwakken, kende de grootste zeilrace van dit land een bliksemverloop.

Hans Bouscholte en zijn Belgisch, Frans en Nederlands team brak zijn eigen snelheidsrecord van vorig jaar met net geen uur. En de Duitser Luipold von Bayeren deed er met de sportboot Koenig Ludwig Dunkel 2 uur 51 minuten over om van Terneuzen in Antwerpen te geraken. Nog nooit namen er zoveel buitenlandse zeilers deel: er werden Finnen ingevlogen in de halftonklasse, er waren Fransen, en natuurlijk kon de strijd België-Holland niet uitblijven.

Over gunstige omstandigheden gesproken. Wind uit het West noordwesten, afnemend van 8 tot 6 Bft en de sterke springtijvloed in de rug. De race werd extra spannend omdat de vloot die uit Breskens start, een uur, maar de vloot uit Terneuzen een half uur later dan gepland startte. Daardoor werd het rits effect, waarbij de grote schepend e kleinere inlopen, vertraagd en dat was te voelen bij de finish. Veel meer gegroepeerd dan anders gingen de acht deelnemende categorieën over de finish.

Van bij aanvang was het duidelijk dat de strijd voor de Line Hounours, een prijs die uitgereikt wordt voor de startgroep uit Breskens, tussen de Maxi’s Brunel, Team Heiner, en Pleomax zou gaan, Alle drie zestigvoets oceaanracebakken. Ook de Formidable was een bedreiging, weliswaar een iets kleiner, maar beduidend moderner schip. Na een korte match tussen Brunel ( Hans Bouscholte) en Team Heiner (Roy Heiner) nam Brunel de leiding. Dank zij een ongelofelijk snelheidsgemiddelde van 16 knopen, zette de Open 60 de recordtijd op 3 uur 12 minuten en 53 seconden.

Brunel zag toch twee boten die in Terneuzen gestart waren voor hem over de finish gaan. In het laatste rak Stak de Koning Ludwig Dunkel de Pepper voorbij. Deze nummers een en twee finishten met 44 seconden verschil.

Alle zeilers waren het er over eens: het was straf zeilen, met vele spannende momenten. Dat vele boten dreigden te kapseizen of platgingen door een combinatie van golven, veel zeildoek en een stuurfout, werd achteraf afgedaan als een deel van de opwinding. De geleden schade werd nadien ook weggelachen. Behalve een gebroken mast op weelicht de kleinste deelnemende boot van de race, viel al bij al mee.

Top 3 uitslagen Antwerp Race 2006

Maxi
1: Brunel / Hans Bouscholte
2 Team Heiner One / Roy Heiner
3: Sjambok / Jens Kühne

CRC A1
1: Jaralella / Ian en Steve Wittevrongel
2: Tarake / Raoul Verhulst
3: Amarilys / Ellegiers

CRC A2
1: Puur Sailing / Michiel Geerling (Ned)
2: Sardien / Maes
3: Endlex / Patrick Cools

CRC B
1: Vinnaly / R. Longueville
2: Satisfaction / P. Verhaert
3: Tenace / Robert Jacobs

CRC C
1: Helder / Sven Bally
2: Frommel / Dominique Peirs
3: Lazy Sunday / H. S. De Vos (Ned)

ORC 1
1: Diamond III / M. De Bat (Ned)
2: Summum / Christopher Van Den Haute
3: Ace / A. P. Moerman (Ned)

ORC 2
1: Christina / André De Nijs (Ned)
2: Mentaquilibrium / Thomas Savoye
3: Vanilla / N. J. Spiljard

ORC ¾
1: Schrijverke / Fop Smit (Ned)
2: Aquazul / Hans Blaak (Ned)
3: Onrust / Marius Akkermans ( Ned)

IRC 1 & 2
1: Moana / François Goubau
2: Krefima / Arenda / Bertrand Stuyts
3: Oxygen / Axel De Cock

RC 3 & 4
1: Pepper / Stef Bastenie
2: Luckyduck / Vincent Willemart
3: Commer en Kwel / Bruno Van Cant

IRC 5 & 6
1: Capella / Frans Maes
2: Waverider / Julien Pilate
3: General Tapioca / Philippe Pilate

First 31.7
1: Shoebox / R.F.H. Sondag (Ned)
2: Cap / Maurits Homan (Ned)
3: Mr Sandman / Fortis / Christiaan Pottiez

Sportboten
König Ludwig Dunkel / Luipold von Bayeren

foto © Mark Meulemans www.vision-art.be

Insiders info, meer prachtige foto's en de Antwerp Race 2006 discussie via het ClubRacer forum

Meer info: Antwerp Race

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: