Kan het 50 knopen snelheidsrecord verbroken worden?

Ja zeggen de Britten “50 knots...that's for kids...lets go for a 100!”

Met Monofoil sailing hebben de Britten naar eigen zeggen een revolutionair ontwerp, zeg maar concept, in handen die snelheden boven de 100 knopen moet halen. In onze conventionele zeilnormen een astronomische waarde die in de luchtvaart de normaalste zaak van de wereld is. 100 knopen is voor hen dus eerder traag noemen.

Relaxed cruisen tegen 50 knopen
De krachten die op dit (zeil)tuig spelen zouden zeer precies ingecalculeerd zijn om veilig te blijven tot 100 knopen. Dit betekend dat tegen betrekkelijke lagen snelheden van 50-70 knopen de Monofoil nog steeds zal vliegen boven het water maar dat de krachten zodanig laag worden dat ze ruim binnen de veiligheidsmarge blijven van het ontwerp.

Dit zou wel eens een revolutie kunnen betekenen voor korte snelle zeil- (vlieg)tochten alsook snelle oceaan overtochten.

De limieten? De piloot zijn zenuwen zeker...

Via hun website meer uitleg, foto's en video's van de Monofoil schaalmodellen in actie:
www.monofoil.com

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: