Velux 5 Oceans - En ze zijn vertrokken

  • Author: Ice
    Date: ma, 23/10/2006 - 12:38

Ze zijn 19 uur geleden gestart! De eerste ettape van de zwaarste solo round-the-world zeilwedstrijd, Velux 5 Oceans genaamd, vanuit het Spaanse Bilbao.

De jongste schipper in de vloot, Alex Thomson (GBR) met HUGO BOSS, presteerde het om de beste start te maken. Gevolgd op tweede en derde plek, Mike Golding (GBR) met ECOVER en Bernard Stamn (SUI) met de CHEMINEES POUJALAT. Het ziet er naar uit dat deze 3 Open 60's voor de Line-honeurs gaan.

Na de start werd er met een zuidwestelijke wind van 15 tot 20 knopen gereached tot aan het eerste keerpunt, ongeveer 1,5 mijl verder langs de kust. De eerste drie, allemaal onder vol tuig, splitste zich duidelijk op van de achtervolgers die onder gereefd grootzeil voeren. Unai Basurko (ESP) met PAKEA, Kojiro Shiraishi (JPN) met SPIRIT of YUKOH en op de hielen gezeten door Sir Robin Knox Johnston (GBR) met SAGA INSURANCE ronde het eerste merkteken een volle 3 minuten na de eerste groep.

Tim Troy (USA) en Graham Dalton (NZ) hadden iets minder geluk en haalde de start niet op zondag. Zij proberen alsnog hun boten klaar te krijgen en hopen eind deze week te starten.

Pre-start quotes:

Alex Thomson, opgekleed in zijn Hugo Boss pak:
“We sail west about 180 miles to Cape Finistère and will be very very close to the land. It’s an offshore wind so we're going to get very little sleep over the next 36 hours. I feel well prepared, I knew we’d done everything when I went down to the boat yesterday and my boat captain was velcroing a lighter above the cooker - when that’s on the job list you know you’re ready!”

Unai Basurko, de lokale Baskische schipper:
"The weather forecast is not good. We have strong southwesterly winds predicted, so the passage from here to Cape Finistère will be hard. We will have to sail very safe and slow over the next few days. Definitely we have to survive before we can start racing."

Sir Robin Knox-Johnston, de oudste schipper in de race de eerste man die ooit solo om de werld voer in 1969:
“The weather is not looking at all nice. It’s going to be four or five days beating with the wind right on the nose. I suspect none of us are going to try and prove anything during that. Let’s get out there and go sailing – I’m tired of this preparation now, I just want to get on the water.”

Bernard Stamm, winnaar van de vorige editie 4 jaar geleden:
“I think that all of us here share the same feelings, we just can’t wait to go now. I was more nervous about the inport race last Saturday than I am now – this kind of racing is what our boats are designed for.”

Kojiro Shiraishi:
“I have had a very emotional time here in Bilbao, everyone here has treated me beautifully. The local people, the other shore crews, I have enjoyed my time here in Bilbao immensely, thank you.”

Mike Golding, één van de pre-start favorieten:
“We’re looking forward to a great race, we’ve got some great competition, some great characters, a great spread of nationalities and I that will make for a really interesting event. For me it is the one race I haven’t finished, so this time it is very important to finish and to do well.”

foto © onEdition

www.velux5oceans.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: