Zware storm treft vloot Velux 5 Oceans

  • Author: entityone
    Date: di, 24/10/2006 - 17:40

Mike Golding wijkt uit naar La Coruna.
Alex Thomson ligt in Gijon.
Unai Basurko terug naar Bilbao.
Tim Troy en Graham Dalton nog steeds niet vertrekkensklaar.

De zeer zware storm die gisteren en vannacht over de vloot trok, heeft lelijk huis gehouden: vlagen tot 73 knopen geselden de vloot, en berokkenden natuurlijk de nodige schade. Drie schippers besloten om een haven op te zoeken voor grote en minder grote herstellingen.

Teveel schade om door te varen. Na nog geen twee dagen wedstrijd moet Mike Golding noodgedwongen uitwijken naar de Spaanse haven La Coruña. Tijdens die zware windstoten moest de ECOVER gijpen, want met enkel een klein fokje op was overstag gaan uitgesloten. Tijdens het gijpmaneuver heeft de wind de bovenste top van het gestreken grootzeil gegrepen, en ervoor gezorgd dat de drie bovenste zeillatdozen van de karren op de rail gerukt werden.

Golding was al eerder gedwongen om zich in de 26m hoge mast te hijsen nadat de verbinding tussen de val en de top van het grootzeil het begeven had, en nu krijgt hij met nog meer pech te kampen. Mike is ook licht gewond aan het hoofd, na een tuimelpartij binnen.
De ECOVER koerst nu in mildere condities (17-18 knopen wind) naar La Coruña, waar hij volgens de wedstrijdreglementen 48 uur moet blijven. Volgens zijn shore-team is er in ieder geval werk genoeg aan de winkel en zullen ze er zich niet vervelen. Golding hoopt deze namiddag in La Coruña aan te komen.

Een andere deelnemer met problemen is de HUGO BOSS van Alex Thomson. Tijdens een maneuver brak daar gisteren een belangrijke bakstag- winch, en Alex moest nu zijn gijp en overstagmaneuvers helemaal anders organiseren. Alex zeilde ook recht in een visnet, dat zich leuk om de kiel wriemelde. Met de grootste moeite sneed Alex het net weg, en kon pas na vele uren zwoegen zijn HUGO BOSS terug op koers leggen, maar uiteraard met een pak mijlen achterstand op de vloot. Deze nacht echter besliste Thomson toch een haven op te zoeken, nadat de solentfok van de HUGO BOSS volledig aan flarden was gewaaid.

De PAKEA van lokale zeilheld Unai Basurko keert dan weer terug naar Bilbao met grote schade aan voor- en grootzeil, en ernstige mastproblemen.

Graham Dalton probeert intussen in Bilbao nog steeds zijn mast terug op zijn 50-voeter A SOUTHERN MAN - AGD te krijgen, om misschien morgen van start te gaan. Hij besliste een paar dagen voor de start om toch maar de PBO-verstaging te vervangen door rod. Daarvoor moest de mast uiteraard van de boot, en terwijl de mast op schragen lag, blies een stormwind die carbon-staak tegen de vlakte, met uiteraard de nodige schade.

De Amerikaan Tim Troy kent dan weer andere problemen met zijn MARGARET ANNA. Die bleek tijdens de pre-race inspectie zichzelf niet voldoende snel op te richten: hij kwam 3° te kort op de kanteltest: de boot kenterde reeds bij 127° ipv de voorgeschreven 130°. Er moet hierdoor 300 kg extra lood rond de kiel, en dat kan niet in Bilbao. Troy wil dat in La Rochelle laten doen, maar beseft dat hij dan misschien niet meer tijdig kan starten: dat moet immers binnen de 7 dagen na het startschot gebeuren.

Veteraan Knox-Johnston en Japanner Shiraishi zeilden hun schepen door de storm, Knox-Johnston lag de hele periode gewoon bijgedraaid, rustig wachtend tot alles overwaaide. De grote winnaar op dit moment is Zwitsers topfavoriet Bernard Stamm, die met zijn CHEMINEES POUJOULAT vandaag rond Kaap Finisterre zal gaan, op weg naar verre zuiderse oorden. Ook hij heeft wat schade aan de zeilen, maar kan dat zelf aan boord herstellen.

foto © onEdition

De posities:
1.CHEMINEES POUJOULAT (Bernard Stamm)
2.ECOVER (Mike Golding)
3.SPIRIT OF YOKOH (Kojiro Shiraishi)
4.SAGA INSURANCE (Robin Knox-Johnston)
5.PAKEA (Unai Basurko)
6.HUGO BOSS (Alex Thomson)

Insiders info over de Velux 5 Oceans via het ClubRacer forum

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: