Start van de Route du Rhum, nu zondag 29 oktober

Kleinjans schat zijn kansen hoog in

Nu zondag start Michel Kleinjans als enige Belg in de Route du Rhum – La Banque Postale: zonder meer de grote trans-Atlantische wedstrijd voor solozeilers tussen Saint Malo en Guadeloupe. Kleinjans maakt hiermee een oude droom waar: hij is erg sterk in solozeilen en een Atlantische overtocht is een kolfje naar zijn hand.

Hij zeilde zijn kwalificatietocht in een handomdraai: 500 zeemijlen werden spelend afgelegd. Alleen jammer dat de weersomstandigheden Michel dwongen naar het noorden te varen, hij had liever het begintraject van deze race, ter hoogte van de Golf van Biskaje gekozen.

Deze laatste dagen zijn spannend: met man en macht worden de laatste details aan zijn schip verbeterd of aangepast. Het vertrouwen in de boot en het materiaal is er helemaal, bovendien zijn er voldoende back-ups aangebracht om ook de zwaarste tegenkantingen te weerstaan: een grotere keuzemogelijkheid aan voorzeilen, zodat de boot beter presteert in extreem licht maar ook extreem zwaar weer. En verder is het klussen geblazen: de voedselvoorraad kiezen in functie van het gewicht, de reglementaire belettering op de romp en het dek aanbrengen, de communicatie en navigatie installatie controleren en doen functioneren. Voor iemand als Michel die weinig kaas heeft gegeten van de meest vooruitstrevende computergestuurde zenderontvangers, e-mail en andere internettechnieken via satelliet betekent dit zweten, goed luisteren en snel begrijpen.

Vrijdag op zaterdag brengt de Roaring Fourty, zijn 40 voets boot ( +/-12 m) die recent helemaal vernieuwd werd, door in de sluis die naar zee leidt. De Klasse 3 waarin Michel meevaart, moet als eerste op zee zijn. Het wordt zondag overigens een van de meest sensationele starts van oceaanraces ooit, nog nooit eerder startten 74 boten, van 60 voets trimarans tot 40’ monohulls in een klap.

Deze dagen worden ook diverse controles uitgevoerd aan boord van alle deelnemende schepen. De waslijst van veiligheidsvoorschriften is lang.

Kleinjans schat zijn kansen hoog in: hij is een van de meest ervaren oceaanzeilers in de hele vloot, zeker als je rekening houdt dat hij een niet professioneel is, dwz. zonder sponsoring vaart. Zijn boot mag dan al een paar jaartjes ouder zijn dan het gemiddelde van de deelnemers, de Roaring Fourty is piekfijn in orde en bewees keer op keer dat hij beter presteerde in specifiek zware en aan-de-windse omstandigheden dan de jongste generatie 40 voeters die het vooral van dragende winden moeten hebben. In zijn klasse, die door kenners omschreven wordt als de stepstone naar de volledige professionalisering, zitten alleen maar ambitieuze zeilers. Qua drijfveer en competitieve kracht kan dat tellen.

Niet vergeten dat Michel in het verleden op een erg bescheiden manier schokkende prestaties heeft neergezet: twee keer na elkaar verbeterde hij het overtochtrecord van die andere klassieke oceaanoversteek: de OSTAR, later de Europe 1 - STAR tussen Plymouth UK en Newport USA. Hij zetten ook het solo ronderecord neer door non stop rond de Britse en de Ierse eilanden te varen.

De Route du Rhum – La Banque Postale is de grootste en de meest klassieke zeilrace voor solozeilers tussen Saint Malo, Frankrijk en Guadeloupe. Goed voor 3510 mijl

Insiders info via het ClubRacer forum natuurlijk!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: