Michel Kleinjans aan de leiding bij het eerste merkteken

Start Route Du Rhum

De drukste start ooit in de 8 jarige geschiedenis van deze Route Du Rhum. Tel daarbij dat er heel weinig wind stond, maar wel een pak stroom en de sfeer is gezet.

Terwijl de trimarans hun posities innamen aan de westzijde van de immense startlijn, draaiden de monohulls hun paringsdans dichter onder de kust. Na het startschot van 13.02 h werd het een sprint in werkelijke regattastijl naar de keerboei voor Cap Frehel waar Michel als eerste in zijn klasse omheen draaide.

"De weersvoorspellingen zijn niet denderend," zegt Kleinjans: we verwachten heel wat windstilte. De wind gaat ook draaien, later komt er meer wind. Ik moet dus noordelijk boven de rechte lijn route blijven. Maar de kaarten worden werkelijk geschud als we van Frankrijk los komen. Ik vermoed dat er dichter bij Engeland meer wind gaat zitten. "
Kleinjans heeft het comfortabel, er is tijd om te telefoneren. Hij zeilt in een licht truitje, soms schiet de zon erdoor, het leven kan dan toch mooi zijn.

De Roaring Forty heeft het beste van zichzelf gegeven in dat korte maar intense starttraject die aan het massaal toegestroomde publiek de kans moet geven de vloot nog eens voor een laatste maal voorbij te zien komen. De anders zo eenzame kaap werd nu bevolkt met een honderdduizend mensen, gewapend met verrekijkers, telescopen, camera's en 'casse croutes'.
"Ik ben door de vloot heen gelaveerd als in een regatta voor Breskens" zei Kleinjans. "Het was niet duidelijk waar er wel en waar er geen wind zat. een soort loterij. Maar ja, we lopen nu eenmaal goed aan de wind, dus zijn we eerste in onze klasse rond die boei gegaan. Ik geloof dat ik derde of vierde veertigvoeter was die rondging. Maar als je me nu wil excuseren; ik moet even een voorligger inlopen en een code zero bijzetten."

De voorgaande dagen is er harder nog aan de boot en het materiaal gewerkt dan voorzien was. Vooral de satelliet communicatie (Iridum) heeft heel wat energie gevergd. Dat is nu allemaal picco bello in orde, dus zullen we in deze race nog veel van Michel horen.

foto © Gilles Martin-Raget

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: