Route du Rhum en ze zijn vertrokken

Van onze verslaggever ter plaatse

Het is acht uur en onder een druilige, laat oktober ochtendlucht vertrekt Michel Kleinjans vanuit z’n gehuurd appartement in de oude stadskern van Saint Malo richting haven. Nick en Pierre, van de shore crew, hebben vannacht de Roaring Forty door de sluis naar de voorhaven gevaren, zodat Michel nog kon genieten van een laatste nacht in een bed,en optimaal aan de start kan verschijnen.

Aan boord wordt alles nog eens een laatste keer gechecked en de laatste weerkaarten bekeken. Er wordt geopteerd om de Amerikaanse modellen te volgen waarbij het bedoeling is om na het ronde van verplichte keerboei voor Cap Frehel, resoluut West te varen, richting zuiden van Engeland, waar tegen dinsdag een frontje zou komen met 25 à 30 knopen, en Michel daar een mooie hoek zouden moeten bezorgen om, als op een autostrade vol gas te kunnen geven.

Om kwart over tien worden de landvasten los gegooid en vaart de Open 40 de haven uit, richting startlijn, gevolgd door de begeleiding RIB’s.

Daar de wind zeer zwak en uit verschillende richtingen waait, worden de twaalf mijl die de haven scheiden van de startlijn, gebruikt om de beste zeil keuze te bepalen. Genua 1 of Code 0…..?, het wordt een moeilijke keuze door de vele windshiften.

Om exact 6 minuten voor 1 gaan Frits en Pierre, die Michel tot hier hebben geassisteerd van boord en kan het eindelijk echt gaan beginnen.

Zoals bekend is Michel een erg goede starter en levert hij daar ook hier een bewijs van door als tweede van het hele pak over de startlijn te drijven, net na de grote favoriet in de classe 40, “ATAO”.

De mist en de motregen van deze morgen zijn ondertussen verdwenen en de zon doet schuchtere pogingen om dit feeërieke schouwspel nog wat meer kleur te geven.

Als de wind beslist om al die kleurige zeilen toch wat steun te geven, gaat de “ROARING FORTY” met zo’n zes knopen richting eerste keerboei. Michel z’n rechtstreekse concurrent “LA PROMESSE” van de Nederlander JanKees Lampe kan minder scherp aan de wind en moet een paar keer over stag, terwijl Michel netjes over één boeg het punt rond en 270° stuurt, richting “WIND”.

De start was alvast O.K. en nu maar hopen dat Murphy zich niet teveel met de zaak gaat bemoeien, dan kan Marleen haar Michel in Guadaloupe gaan opwachten met Champagne.

Insiders info via het ClubRacer forum.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: