Antwerp Race 2006- nog 1 nacht slapen

En er gaan weer records sneuvelen.

Zaterdagmorgen starten in Breskens en Terneuzen 225 zeiljachten en in Hoboken 50 zeilboten voor de 19de editie van de zeilklassieker de SLAM Antwerp Race. Vanaf 13 uur zullen kanonschoten de finishers in de 12 klassen verwelkomen.

De klassieker is alweer een mix van zeilplezier voor het gros en een nek-aan-nek race voor de top-die hards uit de Belgische en Nederlandse zeilcompetitie.

Hans Bouscholte, de Nederlandse zeiler uit het Belgische Duinbergen, verdedigt zijn snelheidsrecord dat hij vorig jaar neerzette met zijn 60 voets oceaanracer. Hij krijgt dit jaar concurrentie van formaat: twee Volvo Ocean Race 60 voets racemachines, de ‘Pleomax’’ en de ‘Team Heiner One’ zijn duidelijk van plan dat record af te pakken.

Vorig jaar klokte Bouscholte af op 4 uur, 11 minuten en 8 seconden en zeilde een half uur van het voorgaande, twee jaar oude record af. Dit jaar moet de tijd onder de vier uur mogelijk zijn, vindt Bouscholte. En hij is met zijn mannen niet alleen, wat zowat dertig deelnemers behoren tot de kanshebbers om eerst in Antwerpen te arriveren of, in zeilerstermen, de line honours te pakken.
Ook Antwerpenaar Marc Flamand doet een gooi naar de overwinning: hij zeilt met de Formidable en wil zijn trofee terug die hij al enkele keren heeft gewonnen en weer moest afgeven.

Om iedereen een kans te geven zijn er maar liefst 12 categorieën, herkenbaar aan de met een kleurvlag die ze achteraan op de boot voeren. De snelsten starten het laatst, letterlijk op de drempel van de Noordzee in Breskens. De kleinere, tragere klassen starten in Terneuzen, dus 10 zeemijlen korter bij de stad. De finish ligt ter hoogte van het Zuiderterras.

In alle klassen is er een top van 20 doorwinterde wedstrijdzeilers die ook aan nationale en internationale topwedstrijden hebben deelgenomen: de Rolex Commodores Cup (Oxygen, Moana), Half Ton Series (General Tapioca, Waverider) en zelfs oceaanzeiler Peter Laureyssens zeilt ertussen met zijn prototype de Ecover 650.

Ook de Scandinavian 11 metre One Design van de familie De Bock heeft een rekening te vereffenen: het supersnelle maar onopvallende bootje slaagde er in om in de schaduw van de maxi’s over de streep te gaan en wil dit jaar voorblijven.

Open boten, van het type waarmee Sebastien Godefroid aan de Olympische Spelen deelneemt, starten in Hoboken, draaien een rondje voor de rede en starten opnieuw richting Hoboken wanneer de grote kajuitbroers er aan komen.

Ook voor dit jaar is er een fikse bries van 6 à 7 Beaufort uit Noordwestelijke richting verwacht: de hele vloot zal in no time naar Antwerpen worden geblazen, met de vloedstroom van het springtij als turbo-effect onder de kiel.

De eerste finishers worden verwacht rond 13 uur. Tenzij de wind wegvalt, natuurlijk.

Voor het publiek is dit een uniek schouwspel, met een wriemelende vloot boten die in het laatste rak de tegenstrevers nog de loef wil afsteken. De kaaien en wandelterrassen zijn geweldige tribunes.

Website: www.antwerprace.be

De Antwerp Race wordt georganiseerd door vijf Antwerpse SRNA, VVW, RYCB, HWV en de voorzittende club KLYC en een Zeeuws Vlaamse watersportvereniging WVB.

Insiders info en een vette discussie via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: