De zeilslede verbaast op de Antwerp B Race

Tijdens de 11de editie van de Antwerp B Race deden de 4 aanwezige zeilsleden een niet onopgemerkte intrede en namen beslag op de eerste twee plaatsen.

In heel zeilend België en ver daarbuiten is het inmiddels geweten dat op dezelfde dag als de “grote” Antwerp Race, ook een wedstrijd voor eenheidsklassen plaats vindt op de Schelde voor de Rede van Antwerpen, de ANTWERP B-RACE.

Deze wedstrijd wordt gevaren op de Schelde tussen Hoboken en de Rede van Antwerpen en wordt georganiseerd door de Hobokense Watersport Vereniging HWV. Hieraan kunnen alle types van eenheidsklassen deelnemen, behalve de jeugdklassen. Vandaag is het hoogst ongebruikelijk om in een open zeilboot zonder motor tot aan de Rede van Antwerpen te zeilen, maar jaarlijks keren de zeilers enthousiast terug, niet enkel om zich onderling te meten, maar vooral om de uitdaging met de Schelde en haar snel stromend water aan te gaan.
Dit jaar, inmiddels de 11de editie van deze race, werd het recordaantal van 36 boten uit de klassieke eenheidsklassen verrijkt door de komst van 4 zeilsleden.

De zeilslede, of patin a vela is een houten catamaran zonder zwaarden nog roeren. Ontwikkeld uit een roeivlot dat de zwemmers begin 20° eeuw begeleidde voor de stranden van Barcelona, evolueerde de patin zich tot een heel gevoelige zeilcatamaran met een gewicht onder de 100 kg. De ranke stijlvolle boot wordt nog steeds op traditionele wijze uit triplex gebouwd te Barcelona. Hij is heel snel opgetuigd en door één persoon gemakkelijk te hanteren. Door de afwezigheid van roeren, bepaalt de positie van het gewicht van de zeiler de te zeilen koers. De multipele trimmogelijkheden van het tuig maken van de patin een heel technisch doch eenvoudig vaartuig waarop zeilen een passionerend spel wordt.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: