Sterk veld begint aan de 16de Aruba Heineken Catamaran Regatta

Power/Power en Rijks/Liefhebber aan de leiding

Op zondag 12 november 2006 ging de 16de Aruba Heineken Catamaran Regatta met een sterk deelnemersveld van start.
Daartoe behoren meerdere oud-winnaars, nationale kampioenen en tweevoudig olympisch medaillewinnaar Mitch Booth.

De 46 teams uit Nederland, Groot-Brittannië, Aruba, Frankrijk, Oostenrijk en België genoten van de stevige passaatwind, de Caribische zon en een hevige competitie. Na de oefenrace in de ochtend klonk rond 14.30 uur het startschot van de eerste officiële wedstrijd. Bij de kleine boten begon het Nederlandse Dart 18-duo Mark Rijks en Brenda Liefhebber voortvarend aan deze Caribische catamaranklassieker. Ze wonnen zowel de Heineken als de Aruba race. Bij de grote boten was het Britse echtpaar James en Gillian Power op de F18 Capricorn onverslaanbaar. Beide equipes gaan aan de leiding van hun klassement.

Gillian Power doet voor de derde keer mee en is titelverdedigster. Vorig jaar won zij samen met Stuart Gummer, die nu eveneens met een nieuwe bemanning zijn titel probeert te prolongeren. Het succes van vandaag kwam voor Gillian Power toch wat onverwachts: “Ik kan het nauwelijks geloven. Dat we de oefenrace wonnen was nog tot daar aan toe, maar ik had niet verwacht dat we daarna nog twee keer de zege zouden pakken.” Ze gingen hard, maar kregen het niet cadeau. In de eerste wedstrijd hadden ze een harde dobber aan Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis (NED, F18 Hobie Tiger) en in de tweede lagen ze aanvankelijk achter Peter Vink en Mark Pols (NED, F18 Nacra Infusion). Power: “Als zij bij de tweede keer hijsen niet een prop in de spinnaker hadden gehad, was het nog spannender geweest. Vooral die tweede race was listig met een extreme windshift naar rechts. Daardoor waren de boten die na de bovenboei gelijk zijn gegijpt helemaal weg.” Dat de deelnemers aan elkaar gewaagd zijn, blijkt ook uit de voorlopige eindstand. De nummers twee tot en met vier hebben allemaal zes punten.

Olympische voorbereiding
Daar horen Booth en Nieuwenhuis bij. Voor dit kersverse Zwitserleven Team is de Aruba Regatta de eerste krachtmeting in de overvolle agenda van de komende tijd. Begin december komen de mannen in actie bij het WK Tornado in Argentinië, waar Nederland als land gekwalificeerd kan worden voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Booth over hun eerste dag: “Het was erg lastig met al die vlagen en winddraaiingen onder de kust. In de laatste race zaten we gelijk al helemaal verkeerd en moesten we ons terug vechten.” Een tweede en vierde plaats was het resultaat. Nieuwenhuis over zijn debuut: “In het begin ging het wel aardig. Daarna werd het moeilijk. Ik denk dat we geen enkele shift echt goed zaten.”

Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen zijn eveneens bezig aan een olympische campagne om dat felbegeerde ticket naar Beijing te veroveren. De afgelopen weken trainden zij al in Buenos Aires om daar tijdens het WK te kunnen pieken. Ze reisden naar Aruba af om in het kader van coaching met respectievelijk Paul Buyse en Hans Breur te varen. Samama en Buyse eindigden tweemaal als derde. Samama: “We verliezen nog wat op boothandeling, maar verder ging het prima. Alleen die Powers gaan zo hard. Tactisch is het niet zo lastig, dus degene die het hardst vaart, wint.”

Nederland-Oostenrijk
Bij de negen kleine catamarans was het Nederland tegen Oostenrijk. In beide wedstrijden gingen Manfred Thomasch en Henk Hankart (AUT) even aan de leiding, maar wisten Mark Rijks en Brenda Liefhebber er toch weer voor te komen. Rijks en Liefhebber zijn in eigen land bekende gezichten op het podium bij klassenevenementen. In 2004 wonnen ze de jaarprijs en in 2006 werd het zilver. Rijks over vandaag: “De laatste race was niet makkelijk. In de eerste rondjes lagen Manfred en later ook Nicolette voor ons. Pas in het rak naar de finish wisten de winst de te pakken.” Rijks en Liefhebber debuteren dit jaar in de Aruba Regatta. Liefhebber: “Het is moeilijk varen met al die vlagen. Tegen het einde van de middag begonnen we een patroon te herkennen.”

In totaal staan er tien races gepland, waarvan de laatste op vrijdagmorgen plaatsvindt. Woensdag is een rustdag. De 16de Aruba Heineken Catamaran Regatta is op www.arubaregatta.com te volgen via semi-live videobeelden, foto’s, resultaten en persverslagen.

Top 5 grote cats na twee races:
1. GBR - Power/Power, 2 punten
2. GBR – Gummer/Burke, 6 punten
3. NED – Booth/Nieuwenhuis, 6 punten
4. NED – Samama/Buyse, 6 punten
5. NED – Moret/Smissaert, 12 punten

Top 3 kleine cats na twee races:
1. NED – Rijks/Liefhebber, 2 punten
2. AUT – Thomasch/Hankart, 4 punten
3. NED – Van Gorp/Gisbergen, 6 punten

foto © Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: