Rolex Sydney Hobart 2006 preview

30 meter Maxi's vs Volvo 70's vanaf 26 december

Een vloot van 87 jachten zijn goed gekeurd om mee te kampen om de (62ste) Rolex Sydney Hobart Race. Onder deze 87 boten vinden we 3 maxi’s, recordhouder (line honours en handicap) Wild Oats XI van Bob Oatly, Skandia van Grant Wharington en nieuwkomer voor deze race maar daarom niet minder bekend… Maximus van Charles St Clair Brown en Bill Buckly. Tevens zijn er ook 2 Volvo 70’s ingeschreven waarvan de verwachtingen eveneens zeer hoog liggen.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van deze race zullen de 30m maxi’s het opnemen tegen Volvo 70’s welke hopen dat de Tasman Zee zijn reputatie alle eer zal aandoen. Vooral Bass Strait kan voor verassingen zorgen. Het kan er rustig en vlak zijn, maar als het er waait gecombineerd met het redelijk ondiepe water kan het voor een moeilijk te temmen zee zorgen.

Als het echt zwaar weer wordt zullen de Volvo 70’s geduchte tegenstanders worden sprak Mark Richards schipper van Wild Oats. De eigenaars van Maximus echter kruipen in de huid van de underdog door te zeggen dat door het lage budget van de boot er geen geld is om een professionele crew aan te nemen, maar dat de boot wel competitief zal zijn.

En wie zijn nu die 2 Volvo 70’s? De meest geduchte tegenstander voor dit soort races, zeker als het wat ruig wordt is niemand minder dan Mike Sanderson met zijn ABN AMRO 1. De onlangs benoemde ISAF Rolex World Sailor of the Year zal met zijn ervaren bemanning zijn boot tot aan de limieten pushen in deze 628nm lange Hobart. De andere Volvo 70 Ichi Ban die nu onder de naam Jones 70 vaart, zal geschipperd worden door eigenaar Matt Allen. Mat heeft de boot volledig laten reviseren, maar heeft nog geen kans gehad om Ichi Ban tegen één van haar rivalen te laten zeilen.

Maar…, de overall winnaar kan wel eens iemand geheel anders zijn dan wie we hier nu juist besproken hebben. Andere kanshebbers zijn oa: Michael Hiatt met zijn Corby 49 Flirt, de 2 Cookson 50’s Living Doll en Quantum Racing, Geoff Ross’ laatste Reichel/Pugh 55 Yendys, of Stephen Ainsworth’s Reichel/Pugh Loki , Graeme Wood, heeft zijn nieuwe TP52 Wot Yot én zijn Sydney 47 Wot’s Next (winnaar 2005 IRC D) ingeschreven, én de oude Liesl Pelagic Magic nu van Ross McDonald (heeft niets te maken met enige vorm van fast food) staat ook mee op de lijst.

Op dinsdag 26 december oftewel Boxing Day voor de Aussies zal om 13:00u het start signaal over de Sydney Harbour klinken. Uiteraard houden wij u op de hoogte.

Foto: Reichel/Pugh 55 Yendys op transport in China

http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: