Booth/Nieuwenhuis verstevigen leiding in Aruba Heineken Catamaran Regatta

Op donderdag 16 november 2006, verstevigden Mitch Booth and Pim Nieuwenhuis (NED, F18 Hobie Tiger) hun leiding in de 16de Aruba Heineken Catamaran Regatta. Ze wonnen de beide dagraces en staan nu zeven punten voor op Stuart Gummer en Hannah Burke (GBR, F18 Capricorn). Het Nederlandse Dart 18-duo Mark Rijks en Brenda Liefhebber is een klasse apart bij de kleine cats en blijft ongeslagen.

Door het zware omweer gedurende de nacht, waren de condities in de ochtend erg onstabiel. De wind nam af van twaalf tot vier knopen en nam in de middag weer toe tot circa vijftien knopen.

Magic Marina Race: Clinic in praktijk gebracht
Na een uur uitstel, staken de beide klassen na de start af tegen de donkere lucht boven de andere kant van Aruba. Het bleef bij een paar druppels en dus kon de race gewoon doorgaan. Richard Allen en Simon Farren schoten met hun Tornado naar de bovenboei, waar ze een aanzienlijke voorsprong hadden.

Wouter Samama en Paul Buyse trokken als tweede de spinnaker van hun F18 Nacra Infusion. Daarna verloren ze elke ronde meer ruimte and finishten ze uiteindelijk als zesde overall. Samama: “In het tweede spirak ging Mitch ons voorbij en in het derde kruisrak zaten we precies tussen twee windbanen in. Toen haalden Peter Vink en de Fransen Quillaume Hemery en Nicolas Usandizaga ons in.”

Allen en Farren moesten er eveneens aan geloven in het derde kruisrak. Hun Nederlandse Tornado-concurrenten Eduard Zanen en Willem Houwing namen de leiding over.

Zanen: “Richard ging ver door naar links, terwijl wij door het midden een paar klapjes maakten en het gat dichtten. Vervolgens stuurden wij onder spinnaker dieper en kwamen we als eerste bij de benedenboei aan. Het was erg spannend.” De Nederlanders gingen als eerste over de lijn.

Zanen: “We hebben gisteren natuurlijk goed naar Mitch geluisterd tijdens zijn clinic.” Booth en Nieuwenhuis werkten zich naar voren van een vijfde naar een tweede plek en wonnen op handicap. James en Gillian Power (GBR, F18 Capricorn) werden tweede, gevolgd door Chris Sproat en Georgina Burke (GBR, Spitfire).

Na de wolkbreuk van vannacht stonden de Arubaanse straten vanochtend blank, net als de Nederlandse school van Rens en Sil Grijpma. Daardoor konden ze ook ‘s morgens meezeilen met hun vader Rob Grijpma. Rens (11) deed al drie keer eerder mee met zijn vader op een Prindle 19. Voor zijn jongere broer Sil (9) was het dit jaar tijd om het familieteam te versterken. Ze kregen beiden een taak aan boord. Rens: “Ik hang in trapeze en doe de fokschoot. Als ik binnen zit, is dat wel wat zwaar. Dan kan ik me niet goed schrap zetten om te trekken.” Sil hangt naast hem in de draad. “En ik doe de zwaarden”, vult hij enthousiast aan. Het gezin Grijpma woont sinds ruim drie jaar op Aruba. De jongens krijgen zeilles bij Aruba Watersports Center, maar vinden de Aruba Regatta veel leuker: “Dan vaar je tegen andere boten en dat is veel spannender dan gewoon heen en weer varen.” Rens en Sil hopen ooit samen deel te nemen. Rens: “Ik droom ervan om een goede zeiler te worden.” De familieboot eindigde als zesde. Het was geen verrassing meer dat Mark Rijks en Brenda Liefhebber bij de kleine cats won.

Zwisterleven Race: Top twee strijdt om zege
Vanwege de onstabiele weersomstandigheden in de ochtend, besloot het wedstrijdcomité om de langeafstandsrace voor ‘s middags aan te passen. De baan lag nu grotendeels voor de kust van Palm Beach.

Wouter Samama en Paul Buyse namen revanche en vlogen naar de boei net om het zuidpunt van Aruba. Ze lagen al snel straatlengtes voor. Booth en Nieuwenhuis dachten dat ze te vroeg over de lijn waren, namen geen risico en startten opnieuw. Ze haalden drie cats in en gingen op jacht naar Samama en Buyse.

James en Gillian Power komen dichterbij het podium. Na acht races mocht iedereen een tweede resultaat laten vallen, waardoor het stel naar de vierde plek steeg. Ze zijn slechts een punt van Samama en Buyse verwijderd.

Mark Rijks en Brenda Liefhebber vonden eindelijk een beetje competitie toen ze op tussen de koplopers van de F18’s lagen. De kleine cats startten tien minuten eerder, maar de Dart 18’s zijn snel de halve windse rakken.

Liefhebber: “Dat was heel mooi. We bleven er heel lang bij. Pas aan het einde gingen ze ons voorbij.” Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen schoven na de vierde wedstrijddag op naar de tweede plek, gevolgd door Thomasch/Hankart (AUT).

Morgenochtend vindt de laatste race van de 16th Aruba Heineken Catamaran Regatta plaats.

Top vijf grote catamarans na negen races en twee aftrekraces:
1. NED – F18: Booth/Nieuwenhuis, 10 punten
2. GBR – F18: Gummer/Burke, 13 punten
3. NED – F18: Samama/Buyse, 27 punten
4. GBR – F18: Power/Power, 28 punten
5. NED – F18: Moret/Smissaert, 38 punten

Top drie kleine catamarans na negen races en twee aftrekraces:
1. NED – Dart 18: Rijks/Liefhebber, 7 punten
2. NED – Dart 18: Van Gorp/Van Gisbergen, 17 punten
3. AUT – Dart 18: Thomasch/Hankart, 18 punten

foto © Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: