Aruba Heineken Catamaran Regatta - de finale

Booth/Nieuwenhuis en Rijks/Liefhebber winnen 16de Aruba Heineken Catamaran Regatta

Hoewel het duo Pols/Veenstra (F18 Nacra Infusion) de zege boekte in de tiende en laatste race, pakten Booth en Nieuwenhuis in een veld van 35 boten de eindoverwinning bij de snelle cats. Dat deden de Dart 18-zeilers Mark Rijks en Brenda Liefhebber bij de negen kleine catamarans. De condities waren opnieuw goed met veel zonneschijn en een warme passaatwind van circa tien knopen.

Holiday Inn Race: Gevecht om podiumplaatsen
Het Zwitserleven Team Booth/Nieuwenhuis kon de overwinning nauwelijks nog ontgaan, omdat de Britten Stuart Gummer en Hannah Burke (GBR, F18 Capricorn) een achterstand van zeven punten hadden.

Door een slechte start van Booth/Nieuwenhuis werd het toch nog even spannend. Ook omdat de grote klasse vijf rondes moest varen. De Nederlanders gingen als achtste om de eerste bovenboei, terwijl Gummer en Burke daar aan de leiding gingen. Booth en Nieuwenhuis deden een inhaalslag op het spinnakerrak en kwamen als derde bij de benedenboei. Xander Pols en Tjidde Veenstra lagen inmiddels op kop en bouwden hun voorsprong steeds verder uit.

Gummer en Booth vochten om de tweede plek in het veld en wisselden enkele keren van positie. Uiteindelijk liepen Booth en Nieuwenhuis uit en oefenden ze druk uit op Pols/Veenstra. Pols: “Het was echt kicken om als amateur vijf rondes lang met een grootheid als Mitch te vechten. Zeker als je de strijd op de finish weet af te maken. Hij zat namelijk nog maar tien seconden achter ons.” Booth en Nieuwenhuis kregen de overallzege niet cadeau. Booth: “We moesten er hard voor werken, maar het zou saai geweest zijn als dat niet het geval was.”

Gummer en Burke finishten als derde en stelden daarmee hun tweede plek overall veilig. Gummer, winnaar van de Aruba Regatta 2005: “De concurrentie en de condities waren dit jaar zwaarder, dus ik ben blij met dit resultaat. Het was een mooie race om mee te eindigen.” James en Gillian Power (GBR) waren in gevecht met Wouter Samama en Paul Buyse (NED) voor het brons. Gillian Power: “Dat was mooi. Wouter drukte ons voor de start over de lijn, maar we pakten hem terug onder spinnaker. Ik ben ontzettend tevreden met de derde plek. Na onze dramatische tweede dag had ik dat niet meer gedacht. Zeker niet nadat we op woensdag ook nog eens over de kop gingen.”

Top vijf snelle cats na tien races en tweemaal aftrek:
1. NED – F18: Booth/Nieuwenhuis, 12 punten
2. GBR – F18: Gummer/Burke, 20 punten
3. GBR – F18: Power/Power, 33 punten
4. NED – F18: Samama/Buyse, 33 punten
5. GBR – Spitfire: Sproat/Burke, 43,5 punten

Top drie kleine cats na tien races en tweemaal aftrek:
1. NED – Dart 18: Rijks/Liefhebber, 8 punten
2. NED – Dart 18: Van Gorp/Van Gisbergen, 21 punten

foto: Steve Arkley/Sailshots

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: