16e Aruba Heineken Catamaran Regatta

46 catamarans uit Europa per containerschip onderweg naar Aruba en Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis bereiden zich op Aruba voor op hoge WK klassering.

De laatste voorbereidingen voor de in november te houden 16e Aruba Heineken Catamaran Regatta zijn in volle gang. Op 7 oktober zijn in Rotterdam en Tilbury (Engeland) totaal 46 catamarans in containers geladen om per containerschip naar Aruba te worden vervoerd.

Van 12 t/m 17 november zullen circa 50 catamaranteams uit 5 landen gaan strijden om de eer en mooie prijzen en zal het Arubaanse Palm Beach omgetoverd zijn tot een compleet regattadorp waar voor zowel de deelnemers, aanhang als lokale bevolking en toeristen een fantastische zeilweek wordt georganiseerd. Onder de deelnemers ook het team Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis, die de Aruba Regatta gebruiken als laatste training voor het WK in Argentinië.

Dit jaar wordt de Aruba Heineken Regatta voor de 16e keer georganiseerd en is niet meer weg te denken uit de internationale wedstrijdkalender en de evenementenkalender van Aruba. Onder ideale omstandigheden, de dagelijkse NO-passaat (windkracht 4 a 5 Bf), vlak water, watertemperatuur circa 26 graden en een luchttemperatuur rond 30 graden wordt het evenement gehouden vanaf het strand van het Holiday Inn hotel, dat is gelegen aan het mooiste strand van Aruba: Palm Beach. Van zondag 12 november t/m vrijdag 17 november zullen de deelnemers 10 races zeilen, variërend tussen korte baan wedstrijden, driehoeks baan en lange baan wedstrijden. De lange afstandsrace is de afsluiting van de zeilweek en voert de deelnemers langs de Arubaanse kust en op de terugweg door een schitterende lagoon en de haven van Oranjestad. Alle korte baan wedstrijden worden direct onder de kust gezeild, zodat de meereizende niet-zeilers en de toeristen en lokale belangstellenden ook volop van de wedstrijden kunnen genieten. Voor de vele niet-zeilers (veelal echtgenoten en kinderen van de zeilers) is er bovendien regelmatig een toeschouwerboot beschikbaar om de wedstrijden van heel dichtbij op het water te kunnen volgen. Naast het zeilen is er een uitgebreid walprogramma met gezellige lunches, diners en party’s onder de palmen. Op de vrije woensdag kunnen de deelnemers het eiland gaan verkennen met jeepsafari’s en snorkeltochten. Kortom, een ideale zeilomgeving en een schitterende zeilvakantie. Een groot aantal van de circa 150 deelnemers vliegt al rond 8 november naar Aruba om rustig te kunnen wennen aan de warme omstandigheden en om de boten in elkaar te zetten en te trainen, zodat ze in optimale conditie op 12 november van start kunnen gaan.

Op 7 oktober zijn in Rotterdam en Engeland totaal vijf grote zeecontainers van Hapag Lloyd geladen met 46 catamarans en organisatiematerialen. Begin november komen de containers op Aruba aan, waar zij naast het Holiday Inn hotel op het strand worden geplaatst, zodat de deelnemers na aankomst in het hotel direct hun boten in elkaar kunnen zetten.

De deelnemers komen uit Nederland (27 teams), Engeland (12 teams), Duitsland (1 team), Frankrijk (4 teams), België (1 team), Oostenrijk (1 team), Aruba (4 teams).

Het deelnemersveld bestaat zowel uit een groep ervaren wedstrijdzeilers als enthousiaste recreatieve zeilers die allemaal naar Aruba komen voor het zeilen, de ideale weersomstandigheden en de gezelligheid. Ter plekke vormt de combinatie ervaren zeilers en recreatieve zeilers een perfecte mix voor een goed en gezellig evenement. Onder de deelnemers zijn veel bekende catamaranzeilers te vinden zoals de winnaars van vorig jaar Stuart Gummer en Gillian Power, Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis, Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen, John Moret en Paul Smissaert en Peter Vink en Xander Pols. Het nieuwe Zwitserleven team Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis gebruikt de Aruba Heineken Regatta als laatste trainingswedstrijd voordat zij in december in Argentinië gaan meedoen aan het WK Tornado, waarbij hun klassering bepalend zal zijn voor hun Olympische campagne. Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen verblijven al in Argentinië om te trainen voor het WK, maar komen tussendoor over naar Aruba om deel te nemen aan de Aruba Regatta.

Dagelijks worden er TV-opnamen gemaakt van het evenement, de wedstrijden, voorbereiding en social events op het strand. De beelden zullen direct op de website
www.arubaregatta.com worden geplaatst, zodat het evenement wereldwijd goed is te volgen. Vorig jaar zijn er tijdens de regattaweek ruim 70.000 filmpjes gedownload. Dankzij de nieuwste technieken en de ondersteuning door het Arubaanse telecombedrijf SETAR is het mogelijk deze beelden heel snel op internet te zetten. Ook zullen er dagelijks foto’s, uitslagen en persberichten op de website worden geplaatst.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: